Barcelona

Zapatero esquiva la compareixença a la Diputació Permanent enmig de dures crítiques de CiU i Esquerra

Tensió a la sessió de la Diputació Permanent que debatia si José Luis Rodríguez Zapatero ha de comparèixer per explicar la reforma del model de finançament autonòmic. L'endemà que ICV anunciés que retirava la seva petició perquè comparegués el president del govern espanyol, el Congrés ha rebutjat la sol·licitud del PP en la mateixa línia. Tanmateix, el diputat ecosocialista, Joan Herrera, no s'ha lliurat de les crítiques de CiU i Esquerra sobre l'acord a què van arribar Joan Saura i María Teresa Fernández de la Vega.

Actualitzat

La Diputació Permament del Congrés ha rebutjat la petició del PP per celebrar una sessió plenària extraordinària en la qual el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, expliqués els seus plans per a la reforma del model de finançament. Els populars només han rebut el suport de Coalició Canària (CC), ja que la resta de grups no hi han donat suport perquè creuen que la sol·licitud tenia finalitats partidistes.

Malgrat que es debatia la petició del PP, la sol·licitud d'ICV, retirada a última hora gràcies a un acord entre Joan Saura i María Teresa Fernández de la Vega, ha estat molt present en les intervencions dels partits catalans. CiU i Esquerra han insistit en les crítiques que ja van fer dimarts al pacte i han criticat l'actitud dels ecosocialistes. Especialment dures han estat les paraules d'Esquerra Republicana, un partit que, curiosament, comparteix amb ICV tant el govern català com el grup parlamentari al Congrés i al Senat.

Els republicans han advertit Zapatero que, si pretén enfonsar Catalunya sense un bon acord de finançament, ell també s'acabarà enfonsant. El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha afegit que prefereix que no hi hagi acord en matèria de finançament abans que "un mal acord" i ha avisat que la unitat de les forces polítiques catalanes no és un desafiament sinó un "consens bàsic" sobre el "sagnant dèficit fiscal que pateix Catalunya".

Convergència i Unió (CiU) també ha vessat crítiques cap a Iniciativa i el PSOE. El portaveu convergent, Josep Sánchez Llibre, ha criticat la "mostra de debilitat important" del govern de la Generalitat en acceptar els plantejaments de De la Vega i ha censurat la "passivitat" de les formacions del tripartit davant "l'incompliment reiterat" de l'Estatut per part del govern espanyol. Per CiU, la retirada de la petició d'ICV és "un ridícul polític considerable".

Des de les files d'Iniciativa per Catalunya-Verds, el seu únic diputat al Congrés, Joan Herrera, ha defensat l'acord assolit amb l'executiu central i creu que, a partir d'ara, s'està "en millors condicions" per tal d'assolir un pacte sobre finançament autonòmic entre els governs català i espanyol. Herrera ha lamentat que ni CiU ni ERC hagin entès la seva estratègia.

Fruit de l'acord entre ICV i el govern espanyol, aquest mateix dimarts, el grup socialista ha registrat la sol·licitud de compareixença voluntària del vicepresident econòmic, Pedro Solbes. El PP, després de veure com la Diputació Permanent rebutjava la seva proposta, ha acusat Zapatero d'amagar-se "darrere les espatlles amples de Solbes" per no quedar en evidència davant dels ciutadans. La portaveu parlamentària popular, Soraya Sáenz de Santamaría, ha lamentat que Solbes acudeixi a la cambra baixa per "adormir-nos".

Pel PSOE, la compareixença de Solbes és "el més raonable i assenyat". El seu portaveu al Congrés, José Antonio Alonso, ha demanat "treure tensió" al debat sobre el finançament i reconduir-lo per camins "de tranquil·litat institucional i política". Alonso considera que, ja que Solbes és qui lidera les negociacions sobre el nou finançament, que sigui ell el que comparegui és "el millor per al país, per a les comunitats autònomes i per a l'Estat".

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut