Barcelona

ICV demana la compareixença de Zapatero al Congrés per explicar per què ha incomplert l'Estatut

ICV ha aconseguit el suport del Grup Mixt al Congrés per demanar la compareixença del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a la cambra baixa. Vol que expliqui com veu l'estat actual de les negociacions per la reforma del sistema de finançament, però, sobretot, que expliqui per què ha incomplert l'Estatut de Catalunya. La petició dels ecosocialistes arriba l'endemà de la proposta que ha fet el PP en el mateix sentit. La diferència entre totes dues és que ICV només vol explicacions sobre el sistema de finançament de Catalunya i el PP, del finançament en general. CiU ha confirmat a Catalunya Ràdio que no votarà en contra de la proposta d'ICV.

Actualitzat

ICV ha registrat al Congrés la petició de compareixença del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a la cambra baixa per tal que argumenti per què ha incomplert l'Estatut. El portaveu ecosocialista al Congrés, Joan Herrera, ha recordat que l'Estatut fixa el 9 d'agost com a data límit per què Catalunya tingui un nou model de finançament i que no ha estat així. És per això que ara reclama explicacions al president espanyol. "Irresponsable és qui incompleix la llei", ha afirmat Herrera en recordar les paraules de la vicepresidenta primera de l'executiu del PSOE, Maria Teresa Fernández de la Vega, que aquest dilluns va apel·lar a la responsabilitat dels partits catalans per arribar a un acord sobre finançament.

La petició de compareixença arriba l'endemà que també l'hagi sol·licitada el PP. En aquest sentit, Herrera ha criticat "el cinisme" i el "doble llenguatge" dels populars, ja que considera contradictori que, per una banda, recorrin l'Estatut al Tribunal Constitucional i, per l'altra, reclamin explicacions a Zapatero per haver-lo incomplent.

El portaveu d'ICV al Congrés ha lamentat que CiU no s'hagi sumat a la petició de compareixença registrada aquest dimarts a la cambra baixa. De fet, CiU no creu que aquesta compareixença sigui massa necessària per Catalunya. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el diputat Oriol Pujol ha avançat que no votaran en contra de la proposta d'ICV, però també ha afirmat que n'esperen molt poc.

La Diputació Permanent es reunirà dimecres de la setmana que ve per decidir si aquestes les peticions del PP i d'ICV tiren endavant. Per rebutjar aquestes propostes de compareixença, el PSOE necessitarà únicament el suport d'un dels grups minoritaris. 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut