Xinjiang

Setze policies morts en un atemptat al nord-oest de la Xina

Setze policies han mort aquesta matinada en un atemptat amb explosius contra una comissaria xinesa a la província de Xinjiang, al nord-oest del país. L'atac podria atribuir-se a l'ètnia uigur, la majoritària a la zona, que reclama un "Turkestan oriental" independent i que la setmana passada ja s'havia atribuït diverses explosions en autobusos en altres punts del país. L'atemptat d'avui s'ha produït en el punt de control fronterer de la ciutat de Kashi, quan dos homes en un camió han llançat granades a la comissaria que han acabat amb la vida de setze agents i n'han ferit setze més.

Actualitzat
L'atac s'ha produït a les vuit del matí, hora local, quan dos homes que conduïen un camió s'han dirigit a un grup de policies que estaven patrullant per la ciutat de Kas, a la província de Xinjang, segons informacions de l'agència oficial Xinhua. Després d'estavellar el vehicle contra un filat metàl·lic els dos homes, armats amb ganivets, han baixat del camió i han començat a llançar explosius contra els barracons on eren els policies, segons ha informat l'agència xinesa. Els explosius utilitzats serien de fabricació casolana, segons les mateixes fonts.

Els ocupants del vehicle han estat detinguts després de l'atac. El govern xinès havia manifestat l'1 d'agost passat la incapacitat d'aquests grups islamistes independentistes de cometre aquest tipus d'accions. Grups de drets humans han acusat la Xina d'aprofitar-se de la guerra contra el terrorisme islàmic a la zona per augmentar la repressió contra la població musulmana.

El Comitè Olímpic Internacional ha assegurat que confia en la capacitat de les autoritats xineses per garantir la seguretat dels Jocs.

Xinjiang, un territori amb petroli i aspiracions independentistes

Xinjiang és una de les principals fonts de gas i petroli de la Xina. Està habitada per vuit milions d'uigurs, a qui la majoria acusen de colonització i repressió dels seus costums. Els uigurs són de religió musulmana, cultura indoeuropea i llengua turcomana.

Les autoritats xineses acusen els moviments independentistes de la regió de preparar atemptats contra els Jocs Olímpics, i asseguren haver desmantellat fins a dotze cèl·lules de grups terroristes transnacionals des de principis d'any. Un d'aquests és el Moviment Islàmic pel Turquestan Oriental (ETIM), la principal organització independentista uigur i que va ser inclosa a la llista de grups terroristes d'Estats Units arrel dels atemptats de l'11 de setembre de 2001.

Els uigurs a l'exili han negat qualsevol vincle amb grups terroristes, com l'empresària i activista Rebiya Kadeer, candidata a Nobel de la Pau el 2006 i exiliada a Estats Units els últims anys, que ha acusat la Xina d'inventar complots terroristes contra els Jocs Olímpics per reprimir a la seva comunitat.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut