Barcelona

Mas assegura que la Casa Gran pot aglutinar totes les sensibilitats del catalanisme

Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) afronta des d'aquest divendres i fins diumenge el quinzè congrés del partit, amb els objectius de rellançar el partit i preparar-se per tornar al govern. El congrés vol retornar la il·lusió amb el projecte de la Casa Gran del Catalanisme i amb la renovació de l'executiva. El lema escollit, "Convergència a punt. Torna la il·lusió", resumeix l'objectiu del secretari general de la formació, Artur Mas, que té com a incògnita saber quin grau d'acceptació tindran les esmenes que es presenten. Un dels punts que generarà debat és si cal revisar la relació amb Unió Democràtica. Mas ja ha advertit que no tindria sentit impulsar la Casa Gran del Catalanisme sense Unió.

Actualitzat

L'obertura del 15è Congrés de CDC ha estat a càrrec del president de la formació, Jordi Pujol, amb un discurs de 45 minuts. En la seva intervenció, Pujol ha revalidat la seva confiança en el secretari general del partit, Artur Mas, i ha beneït el projecte de la Casa Gran del Catalanisme. L'expresident de la Generalitat ha demanat a la militància convergent que treballi "amb convicció" i "sense complexos".

Jordi Pujol ha evocat la conferència titulada "1975-2003" que va pronunciar el 23 d'octubre del 2003, també al Palau de Congressos de Catalunya, per acomiadar-se de la política catalana com a president de la Generalitat després de 23 anys en el càrrec. Pujol també ha reiterat que no té cap voluntat d'interferir en la nova direcció i ha dit: "Fa temps que estic acomiadat per mi mateix. Des d'aleshores he procurat no destorbar. La primera obligació d'un líder quan se'n va és aquesta".

Després de la sessió inaugural han començat els debats de les esmenes presentades a les quatre ponències que es debatran al congrés. Sobre la primera, que fa referència a la refundació del catalanisme, s'ha rebutjat una esmena a la totalitat que reclamava un estat propi i que carregava contra la ponència oficial perquè considerava que no era prou explícita en la definició dels objectius. El secretari general de CDC, Artur Mas, ha intervingut en el debat sobre aquesta ponència i ha volgut manifestar que el partit té clar l'objectiu, però que s'ha d'evitar que la manera de formular-lo pugui impedir sumar més gent al si del projecte.

Objectius del 15è Congrés

Les quatre ponències que es debatran fins diumenge al Palau de Congressos de Catalunya fan referència a l'aportació de CDC a la refundació del catalanisme, amb el rerefons del dret de decidir, l'acció política de CDC, la Casa Gran del Catalanisme -aquí està previst el debat sobre la relació amb UDC- i la regeneració i qualitat democràtica.

El secretari general de CDC, Artur Mas, ha explicat que un dels objectius d'aquest congrés és transmetre als ciutadans que CDC està "preparada" per tornar a ocupar llocs de responsabilitat a alt nivell. Creu que això és important en un moment en què el país "potser no veu les coses gaire clares, no mira amb confiança el futur i veu la política catalana desorientada".

Sobre la relació amb UDC, Mas ha deixat clar als qui desitjarien desfer-se d'Unió que "difícilment s'entendria que volguéssim construir la Casa Gran del Catalanisme si al mateix temps replantegéssim les relacions amb Unió per fer aquesta casa més petita. Es tracta de fer-la més gran". De tota manera, un dels homes de confiança de Mas, David Madí, ha assegurat, en declaracions a Catalunya Informació, que la relació entre totes dues formacions s'hauria de revisar perquè "tot és millorable".

El congrés també posarà sobre la taula les diferències entre sobiranistes i moderats. En aquest sentit, Mas ha assegurat que tots tenen cabuda dins de la formació, perquè, segons ha dit, un militant de CDC "per definició sempre vol que Catalunya tingui més autogovern, més sobirania i més capacitat de decisió".

Del congrés en sortirà la nova direcció de CDC. L'organigrama que proposa el secretari general, Artur Mas, permetrà visualitzar el tàndem amb Felip Puig com a número 2 del partit. El president continuarà sent Jordi Pujol. Per sota es mantenen dos dels membres de l'anomenat "pinyol", David Madí i Francesc Homs, com a secretaris executius, un càrrec que finalment no ocuparà Oriol Pujol, tot i que també serà a la direcció. Els altres dos secretaris seran Lluís Corominas i Montserrat Candini. La incorporació de l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, i el retorn de l'exconseller Josep Maria Cullell són altres aspectes destacats de l'executiva que es va filtrar la nit de dimecres.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut