Madrid

Zapatero diu que ha reaccionat "des del primer dia" a la crisi i descarta una recessió

José Luis Rodríguez Zapatero assegura que ha actuat contra la crisi econòmica "des del primer dia" i descarta que la situació vagi a més, fins a entrar en recessió. Així ho ha afirmat en una compareixença extraordinària aquesta tarda al Congrés dels Diputats, en un debat que s'ha allargat fins a quarts de nou. Malgrat la situació "clarament adversa", el president espanyol s'ha mostrat convençut que Espanya sabrà "recuperar l'economia i l'ocupació", i ha garantit que mantindrà les polítiques socials. Zapatero s'ha defensat de crítiques com les del PP, que li reclamen que deixi de negar "l'evidència de la crisi". El mateix dia de la compareixença, s'ha sabut que l'atur ha augmentat en un mes de juny per primer cop des del 1996.

Actualitzat

José Luis Rodríguez Zapatero ha destacat que el govern "assumeix la seva responsabilitat" davant l'alentiment econòmic. Ha admès que les xifres demostren que l'economia ha empitjorat i ha posat com a exemple l'encariment del petroli i les matèries primeres, que han catapultat la inflació cap a màxims històrics, o la pujada de l'euríbor, l'índex de referència a l'hora de revisar les hipoteques. Per Zapatero, les dades han coincidit "en un període relativament breu" i això fa que "s'accentuï" la sensació de deteriorament econòmic. Tot i avisar que hi haurà un "major debilitament", ha descartat l'escenari "d'un estancament durador i, encara menys, d'una recessió".

Tot i això, el president espanyol és moderadament optimista de cara al futur. Ha pronosticat que els pròxims mesos hi haurà un "creixement debilitat", però ha afegit que té "plena confiança en les possiblitats de l'economia espanyola de superar aquests temps difícils". "Mai l'economia espanyola havia afrontat un període com aquest en millors condicions de partida", ha remarcat. Ara bé, ha avisat que la conjuntura és complicada i que perjudicarà "bona part" de la ciutadania. De tota manera, ha garantit que no incomplirà cap de les mesures socials anunciades pel seu govern.

Rajoy ofereix col·laboració i llança retrets: "Ha enganyat el poble com un metge enganya el pacient"

El líder de l'oposició, Mariano Rajoy, ha acusat Zapatero d'haver ocultat les dades negatives sobre l'economia i haver actuat amb retard. "Vostè ha enganyat el poble espanyol com un metge enganya el pacient amb el diagnòstic", li ha etzibat. El president del PP també li ha reclamat que "no faci el mateix ara amb el tractament" i que abandoni "el seu optimisme antropològic".

Rajoy ha insistit que "els fets no són opinables" i que hi ha una situació de crisi "encara que l'anomenarem com vostè vulgui". Després dels retrets, però, ha ofert mà estesa al president del govern espanyol per combatre la desacceleració i li ha posat damunt la taula el paquet de mesures plantejades pel PP. "Hem demostrat que, quan les coses són difícils, sabem governar", ha conclòs.

Abans de la intervenció, el PP ha exigit a Zapatero que "miri els ulls" dels 36.849 aturats nous registrats al juny i que deixi de negar "l'evidència de la crisi". La portaveu popular al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reclamat a Zapatero que, si és "incapaç" d'admetre la crisi, deixi fer "als que en saben, d'aquest tema".

Duran reclama més liberalització econòmica

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha instat el president espanyol a "admetre la crisi" com a primer pas per afrontar-la. A partir d'aquí, ha reivindicat canvis profunds en l'economia, que passin per una liberalització de mercats com el de l'energia, el de les telecomunicacions i el del transport per ferrocarril. També ha considerat necessària una reforma dels serveis públics d'ocupació, que es prioritzi la recol·locació dels aturats i que hi hagi més inversió pública i emissió de deute públic, per ampliar la liquiditat.

El debat al Congrés té lloc 24 hores després que el ministre d'Economia, Pedro Solbes, reconegués que la reactivació de l'economia no arribarà fins a finals del 2009 i que els principals índexs econòmics no seran gaire favorables, aquest any.

La intervenció extraordinària al ple, reclamada per tots els grups de l'oposició a la cambra baixa, es potseguir en directe i "Minut a minut" a través d'aquest web.

Anar al contingut