Barcelona

Mercats i carreteres recuperen la normalitat malgrat que una minoria de transportistes manté la vaga

Tot i que la vaga de transportistes continua, almenys la part del sector que no ha firmat l'acord, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat que dilluns tot funcionarà correctament. S'haurà de veure, perquè els camioners francesos començaran una vaga i han amenaçat de bloquejar la frontera. A Catalunya, després de quatre dies d'aturada, el 85% dels transportistes han tornat a circular com ho fan habitualment, segons el conseller d'Interior, Joan Saura, i la situació tendeix a normalitzar-se a mercats i indústries. Tot plegat, l'endemà que la Generalitat tanqués un preacord de mesures complementàries a les que ha pactat el sector amb el govern espanyol.

Actualitzat

Molts repartidors han intentat cobrir en un dia la feina que molts no han fet en tota la setmana a causa de la vaga de transportistes per protestar per l'elevat increment del preu del carburant. Sobretot els petits repartidors i els que fan trajectes dins de Catalunya són els que aquest divendres han tornat a la carretera, un 85% del total segons les dades de la Generalitat.

A poc a poc, els supermercats van recuperant la normalitat i ja han pogut tornar a omplir les prestatgeries després d'uns dies on, a causa de la vaga, havien escassejat productes com l'aigua o la llet. On també estan recuperant el ritme de treball habitual és a Mercabarna, on els camions han descarregat milers de quilos de fruita i verdura. Precisament per mirar de garantir el subministrament d'aliments frescos, aquest dissabte, excepcionalment, Mercabarna obrirà les portes.

Aquest cap de setmana tampoc hi haurà les restriccions habituals per a la circulació de camions a les carreteres catalanes. Amb aquesta mesura, el govern espera que l'abastiment que no s'ha pogut fer al llarg dels últims dies es pugui recuperar. El conseller d'Interior, Joan Saura, també ha elogiat la tasca dels Mossos d'Esquadra per garantir la circulació de camions amb productes de primera necessitat i evitar l'acció dels piquets.

Al marge del que ha fet la majoria del sector, actuacions com la marxa lenta a l'autopista AP-7 d'aquest divendres al matí podrien fer entendre que la vaga de transportistes és en el mateix punt que el primer dia. Però això han estat aturades puntuals lligades a les organitzacions que mantenen la protesta, que creuen que les mesures dels governs català i espanyol són només un pedaç.

Mesures complementàries

La Generalitat ha tancat un preacord de mesures complementàries a les que s'han pactat amb el govern espanyol. El govern català s'ha compromès a retornar als transportistes, a partir del proper any, la part que paguen del recàrrec sobre el gasoil, conegut com el "cèntim sanitari". La consellera de Salut, Marina Geli, ha assegurat que la sanitat pública no es ressentirà per aquesta mesura. Els transportistes ja rebien una compensació a través de subvencions equivalent al 80% del cèntim sanitari i ara s'ha acordat ampliar-ho al 100%. L'any passat, la Generalitat va recaptar més de 19 milions d'euros pel cèntim sanitari.

Retorn a la normalitat al conjunt de l'Estat

A la resta de l'Estat, la situació es troba pràcticament normalitzada, segons la versió que ha ofert el govern espanyol. La vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, ha assegurat que els transports es troben restablerts "al cent per cent", tret d'alguna situació puntual que "es troba en tràmit de normalització". Durant el cap de setmana, s'aixecaran les restriccions habituals per a la circulació de transports especials i de vehicles pesants amb l'objectiu d'"aconseguir la normalització" del trànsit i de l'abastiment.

Tot plegat, després que el Consell de Ministres hagi ratificat els acords assolits pel Ministeri de Foment amb les organitzacions de transportistes, les empreses de carregadors i els taxistes. De la Vega ha insistit que l'executiu ha buscat acords "raonables" amb les organitzacions que representen a la gran majoria dels transportistes, que s'ha esforçat per protegir l'ordre i la seguretat dels ciutadans i que ha treballat perquè els accessos fronterers recuperin la normalitat.

Sigui com sigui, Fenadismer i Confedetrans continuen amb l'aturada, tot i que en aquestes últimes hores han baixat el nombre i la intensitat de les protestes. Els vaguistes reiteren que volen una tarifa mínima per servei i posen una xifra a la seva reivindicació: asseguren que el paquet de mesures pactat pel govern central suposaria un guany afegit per transportista de 163 euros cada any.

Durant aquests cinc dies de vaga, al conjunt de l'Estat, els agents han hagut d'escortar 16.000 camions i han fet 127 detencions a vaguistes.

ERO o mesures de flexibilitat

El president José Montilla ha recordat que el govern no tolera el vandalisme i que "es persegueix i es perseguirà", ja que s'ha de vetllar perquè el dret de vaga no causi perjudicis al conjunt de la societat. Montilla també ha donat un toc d'atenció a les empreses que han presentat expedient de regulació temporal d'ocupació al·legant causes de força major per la vaga dels transportistes, i els ha demanat que no s'aprofitin de la vaga per plantejar qüestions que no hi tenen res a veure.

Seat
ha recuperat la normalitat a la fàbrica de Martorell, després d'haver deixat de produir un total de 5.400 vehicles a causa de l'aturada de la producció, des de dilluns passat. Tot i això, l'empresa no preveu arribar al ple rendiment fins dilluns que ve perquè encara té alguns problemes de transport de materials i ha declarat que manté obertes les dates de l'expedient de regulació d'ocupació presentat dijous. L'ERO temporal afecta més de 8.000 operaris i anirà de dilluns a dimecres en el cas d'alguns treballadors i en altres, de dilluns a dijous.

Pel que fa a la companyia Sharp, ja s'ha reprès l'activitat a les cadenes de muntatge de la planta de televisors LCD de Sant Cugat de Vallès. Sharp també ha anunciat que ha retirat l'ERO temporal pels prop de 400 treballadors de la factoria, ja que "les causes que van originar la interrupció de la producció ja no existeixen".

Una altra empresa que també ha retirat l'ERO temporal, que afectava prop de 300 treballadors, és Montesa Honda, que ha dit que el personal recuperarà les setze hores de feina perdudes des de dijous el mes de juliol, i que la fàbrica recuperarà l'activitat normal a partir de dilluns.

La companyia d'automòbils Nissan Motor Espanya també té previst reactivar "gradualment" la producció a les plantes de la Zona Franca i de Montcada i Reixac. Nissan ha informat que, malgrat la vaga, han començat a arribar a les seves instal·lacions alguns camions amb materials, tot i que encara persisteixen els problemes amb algunes peces procedents d'Espanya. D'altra banda, Nissan ha negat que s'estigui ultimant la presentació d'un ERO i ha confirmat que hi ha "prou flexibilitat a la fàbrica com per trobar solucions" i arribar a un acord amb els treballadors per les jornades de feina perdudes per la vaga.

On també sembla que, de moment, s'allunya l'amenaça d'un expedient és a la fàbrica de components de l'automòbil Bosch i a la fàbrica de Palau Solità i Plegamans del fabricant de motocicletes Yamaha. Tant Yamaha com Derbi estimen produir amb normalitat a partir de dilluns, una vegada desbloquejat el pas fronterer de la Jonquera i dissolts la majoria dels piquets.

Tot i això, la possibilitat que la vaga dels transportistes francesos de dilluns que ve afecti de nou el subministrament de materials fa que algunes d'aquestes empreses no descartin del tot la presa de mesures com els expedients o altres mesures de flexibilitat.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut