Bogotà

Les FARC confirmen la mort fa dos mesos de Tirofijo

Manuel Marulanda, "Tirofijo", tal com se'l coneixia, és mort. El líder i fundador de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia va morir el passat 26 de març d'un infart cardíac. Així ho ha confirmat a través d'un vídeo la guerrilla hores després que l'exèrcit colombià confirmés la mort del guerriller en actiu més vell del món. Camperol, carnisser, botiguer, forner i, finalment, fundador i líder de les FARC. Tirofijo ha dedicat els últims 44 anys de la seva vida a la lluita armada. Almenys en 20 ocasions s'havia anunciat la seva mort, però, ara, ja amb 78 anys, la notícia del seu traspàs s'ha confirmat.

Actualitzat
Les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia han confirmat a través d'un vídeo facilitat a les televisions locals la mort del seu màxim responsable, Manuel Marulanda, "Tirofijo", el 26 de març passat com a conseqüència d'un infart cardíac. En el mateix missatge s'informa que Alfonso Cano, un antropòleg colombià gairebé sexagenari, s'ha fet càrrec del lideratge del principal grup guerriller del país andí.

La confirmació de la mort de Manuel Marulanda ha estat una reclamació del govern de Colòmbia des que aquest dissabte diferents estaments de l'estructura de l'Estat van anunciar la mort del líder guerriller de 78 anys. La incògnita és ara saber si hi haurà un canvi en l'estratègia política i militar de la guerrilla.

De moment, el president de Colòmbia, Álvaro Uribe, ha anunciat paral·lelament que els caps de la guerrilla estarien disposats a desmobilitzar-se i alliberar els ostatges, inclosa la francocolombiana Ingrid Betancourt, si se'ls garanteix la llibertat. El mateix Uribe s'ha compromès a respectar aquest acord expressat públicament.
Anar al contingut