Bordeus

Sis detinguts, entre ells el líder de la banda, en una operació contra la cúpula d'ETA a Bordeus

Una operació conjunta de la Gendarmeria i la Guàrdia Civil ha permès la detenció, a Bordeus, de quatre presumptes membres d'ETA. Entre els detinguts hi hauria Francisco Javier López Peña, àlies "Thierry", a qui les forces de seguretat han considerat les últimes setmanes el número u de la banda, segons fonts de la lluita antiterrorista. A banda de Thierry, la policia hauria detingut Ainhoa Ozaeta Mendiondo, Igor Suberbiola i Jon Salaberria, exparlamentari abertzale, mentre mantenien una reunió. Hores després, i gràcies a la documentació intervinguda a Bordeus, han detingut l'arrendatari del pis on vivien a França i l'exalcalde d'Andoain, José Antonio Barandiaran.

Actualitzat

La policia francesa ha detingut aquest dimarts al vespre quatre presumptes membres d'ETA a Bordeus, una operació destacada si es té en compte que un dels detinguts seria el líder de l'organització terrorista en l'actualitat. El Ministeri de l'Interior atorga aquesta responsabilitat a Francisco Javier López Peña, àlies "Thierry", que és la persona que hauria ordenat a ETA que posés punt final a l'alto el foc permanent del 22 de març del 2006. López Peña hauria participat en les dues reunions clau de la banda terrorista amb el govern.

També han quedat detinguts tres presumptes membres més de la cúpula d'ETA. Són Ainhoa Ozaeta, Igor Suberbiola i l'exparlamentari d'Herri Batasuna Jon Salaberria. Precisament, Ainhoa Ozaeta va ser l'encarregada de llegir el manifest de la declaració de treva el 22 de març. En aquells moments l'acompanyava un altre dels detinguts, Jon Salaberria. Suberbiola, fugit de la justícia, va ser membre de Jarrai i Haika abans d'integrar-se a l'aparell polític terrorista. I Salaberria estava en ordre de recerca i captura des del maig del 2005.

Detingut l'exalcalde d'Andoain, d'EH

Arran de l'operació contra la cúpula etarra, que continua oberta, aquest dimecres han detingut l'arrendatari del pis on vivien a Bordeus, de nacionalitat francesa, i l'exalcalde de la localitat guipuscoana d'Andoain, José Antonio Barandiaran, que era d'Euskal Herritarrok. Aquestes detencions han estat possibles gràcies a la documentació intervinguda al pis de Bordeus. Barandiaran s'hauria reunit amb els membres d'ETA detinguts a França.

Les detencions han tingut lloc la mateixa setmana que ETA ha atemptat al passeig Marítim de Getxo, sense causar víctimes, acció que va arribar pocs dies després de l'atemptat mortal de Legutiano, en què va morir un guàrdia civil.

La d'aquest dimarts és l'operació més important contra ETA des de la del 2004 al sud-oest de França, que va portar a la detenció de Mikel Albizu, àlies "Mikel Antza", i Soledad Iparragirre, àlies "Anboto".

Qui és Thierry?

Thierry, de 49 anys, va desbancar José Antonio Urrutikoetxea, àlies "Josu Ternera", del lideratge de la banda. Considerat el cap de l'aparell militar i polític de l'organització terrorista, va participar en les últimes reunions del procés de negociació amb el govern espanyol i va apostar pel trencament de la treva.

Segons fonts de la lluita antiterrorista, el detingut dirigia la banda al costat de Garikoitz Aspiazu, àlies "Txeroki", considerat el responsable dels comandos, i Aitzol Iriondo, àlies "Gurbitz". Se li atribueix haver ordenat l'atemptat a l'aparcament de la T-4 de l'aeroport de Barajas el 30 de desembre del 2006, que va provocar la mort dels equatorians Carlos Alonso Palate i Diego Armando Estacio.

També hauria ordenat els atemptats recents, com el que el 7 de març va provocar la mort de l'exregidor socialista d'Arrasate Isaías Carrasco.

Les mateixes fonts creuen que López Peña va entrar a ETA el 1980. Tres anys més tard el van detenir a França i d'aquí va passar a la clandestinitat. Hauria estat responsable d'amagatalls de la banda a partir del 1993, moment en què va entrar a la cúpula de l'organització. A mitjan dels anys 90 va fugir a Cuba i, quan va tornar, va assumir la direcció dels grups de reserva d'ETA.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut