Madrid

Mor el magistrat del Tribunal Constitucional Roberto García-Calvo

El jutge del Tribunal Constitucional Roberto García-Calvo ha mort als 65 anys a Madrid. García-Calvo, de l'ala conservadora, va ser elegit magistrat del Constitucional pel Congrés dels Diputats l'any 2001 a proposta del Partit Popular. En la legislatura passada va ser recusat pel govern espanyol, juntament amb Jorge Rodríguez Zapata, en relació amb el recurs del PP a la llei orgànica del Tribunal Constitucional. La seva recusació va ser acceptada. La seva mort suposa un canvi de forces en el si del tribunal que pot decantar les votacions en temes tan discutits com els recursos contra l'Estatut o la llei dels matrimonis homosexuals.

Actualitzat
Roberto García-Calvo Montiel va néixer a La Bañeza, Lleó, el 14 de juny de 1942. Llicenciat en Dret i Fiscal, va ser primer de la XVII Promoció de l'Escola Judicial el 23 de juliol de 1968, ingressant en la Carrera Fiscal.

Estant Tinent Fiscal de l'Audiència Provincial d'Almeria, va ser designar el 1971 president del Tribunal Provincial d'Ampare d'aquesta ciutat.

El 10 d'abril de 1976 va ser nomenat Governador Civil d'Almeria, càrrec en què va romandre fins a mitjans de 1977, quan va presentar la seva dimissió i es va reincorporar a la carrera judicial com a Magistrat de Treball de Guadalajara, i posteriorment va ser destinat a la Magistratura número 1 de Madrid i al Tribunal Central de Treball.

Des de març de 1989 al 1990, va ser vocal del Consell General del Poder Judicial, escollit pel Senat a proposta d'Aliança Popular. Ha estat l'únic membre de totes dues carreres que ha exercit com a vocal de l'anomenat Consell.

Des de 1990 fins al 1995 va exercir com a fiscal del Tribunal Suprem, i després va ser escollit magistrat de la Sala Segona del Tribunal, substituint Marino Barbero. Ha estat membre de l'Associació de Fiscales i, des del 2001, era magistrat del Tribunal Constitucional a proposta del PP.

Roberto García-Calvo era un dels puntals en la lluita contra l'Estatut. Actualment, estava preparant un vot particular en discrepància contra la sentència en la qual el Tribunal Constitucional avalava la constitucionalitat de la llei de violència de gènere. García-Calvo estava d'acord amb la constitucionalitat de la llei, però no amb els arguments de la sentència.

Els magistrats García-Calvo i Rodriguez Zapata van ser recusats pel govern de Zapatero en el recurs d'inconstitucionalitat del PP sobre la llei de 24 de maig de 2007, modificadora de la vella llei orgànica de 1979 del propi tribunal.

El passat 12 de març, els dos magistrats van ser apartats mitjançant un auto de l'Alt Tribunal. La recusació es va basar en una carta en la que tots dos magistrats exigien a la presidenta del Constitucional la seva dimissió per la pròrroga del seu mandat.
Anar al contingut