Madrid

Santiago del Valle es presentava cada 15 dies en un jutjat mentre un altre el buscava

El presumpte autor de la mort de la nena Mari Luz Cortés, Santiago del Valle, es va presentar regularment els dies 1 i 15 de cada mes en un jutjat en compliment de les mesures cautelars que li havien imposat, segons ha revelat la fiscal en cap de Sevilla, María José Segarra. L'última vegada que es va presentar va ser el 3 de març a Conca, ciutat on el van detenir uns dies després. Tot i això, el jutjat penal número 1 de Sevilla el considerava en "parador desconegut", de manera que Del Valle no va poder ser citat per complir la condemna de dos anys i vuit mesos de presó per abusar sexualment de la seva filla de cinc anys. El Consell General del Poder Judicial ha decidit obrir una investigació a fons.

Actualitzat

El presumpte assassí de la nena de 5 anys Mari Luz Cortés havia estat condemnat per abusos a la seva filla, però no era a la presó, malgrat que la condemna, de dos anys i nou mesos de presó, era ferma des del 2006. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha obert una investigació per aclarir els motius pels quals es va cometre aquesta "errada clamorosa del sistema en conjunt", segons ha explicat el portaveu de l'ens judicial, Enrique López.

López ha afirmat que s'esbrinarà quins han estat els fets "molt concrets" que han tingut com a fatal conseqüència la mort de Mari Luz amb l'objectiu de "depurar responsabilitats" i "intentar prevenir" que es repeteixin situacions com aquestes, ja que Santiago del Valle, que ja ha passat la primera nit entre reixes, tenia dues condemnes fermes pendents, totes dues per abusos sexuals a menors.

Concretament, el portaveu del CGPJ ha afirmat que s'investigarà "el retard a conformar la segona sentència en què es condemna aquest individu a tres anys" i, en segon lloc, "per què no s'havia dictat una ordre de recerca i captura" contra ell. L'error va ser, segons López, que en lloc d'això es va dictar una "ordre d'indagació de domicili", que no es posa en coneixement de tota la policia.

Per Enrique López, va ser la "descoordinació entre jutges i la policia" el motiu pel qual no es va dictar l'ordre correcta, la que hagués permès l'ingrés a presó del condemnat. López s'ha mostrat partidari de la creació d'un "registre d'actuacions" com el que existeix en el cas de la violència de gènere, ja que potser s'hauria evitat que un jutge suspengués la segona sentència en tenir coneixement que l'individu tenia processos previs per la mateixa causa.

"Gravíssim error"

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha parlat del cas del principal sospitós de la mort de Mari Luz en resposta a les preguntes dels periodistes en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. De la Vega, que no ha volgut entrar en el debat sobre si cal endurir les penes pels delictes d'aquest tipus, sí que ha admès que s'ha comès un error judicial "gravíssim".

La vicepresidenta ha recordat que s'està investigant el cas i que cal esperar el resultat d'aquestes investigacions, i ha negat que el que ha passat hagi d'afectar la continuïtat del ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo.

Una funcionària, cinc mesos de baixa i sense substitució

Rafael Tirado Márquez, titular del jutjat penal número 1 de Sevilla, que va condemnar el 2002 el presumpte asssassí de Mari Luz, no entén per què ningú el va informar que Del Valle no era a la presó. El magistrat, que el 2006 va dictar una resolució de no suspensió de la condemna, ha afirmat que creia "sincerament" que el processat complia condemna.

Tirado ha assegurat que el cas es va portar amb celeritat i ha explicat que la funcionària encarregada d'executar les sentències va estar cinc mesos de baixa i la Junta d'Andalusia no la va substituir, cosa que va provocar un endarreriment en la tramitació de les causes. La funcionària va estar de baixa a partir del març del 2006, precisament quan es va ratificar la sentència.

Anar al contingut