Barcelona

Baltasar parla d'emergència nacional i convoca el principal grup de l'oposició per parlar de com afrontar la sequera

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, sosté que el transvasament d'aigua del Segre a Barcelona és només una captació puntual per fer front a l'actual sequera i es compromet a desmuntar la instal·lació que s'ha de fer quan es posi fi a aquest episodi. Baltasar ha parlat d'una situació d'emergència nacional que fa necessari un pacte polític de màxim nivell sobre les mesures que cal prendre, una reunió amb CiU. La proposta ha estat acceptada ràpidament i dilluns que ve hi haurà una trobada entre el mateix Baltasar i els dirigents de la federació nacionalista Oriol Pujol i Ramon Espadaler. Per la seva banda, el president català ha dit que treure aigua d'un riu per passar-la a un altre serà només una acció extrema i puntual. L'aposta del govern són les dessaladores.

Actualitzat

El president de la Generalitat ha encarregat al conseller de Medi Ambient i Habitatge que es reuneixi "urgentment" amb el principal grup de l'oposició, Convergència i Unió (CiU), per analitzar la situació d'emergència produïda per la sequera. És la resposta de Montilla a la proposta del mateix Baltasar de fer una trobada política de màxim nivell amb el principal partit de l'oposició per tractar les mesures que s'han de prendre, una proposta feta en declaracions a "Els matins" de Televisió de Catalunya. La federació nacionalista ha valorat positivament la cimera i espera que, a banda de poder aportar solucions estructurals, serveixi també per deixar de banda les acusacions.

De fet, Baltasar ha acusat Convergència i Unió d'atiar la polèmica i intentar convertir el problema de la sequera "en un conflicte interterritorial" en criticar la proposta de la Generalitat de transvasar, com a mesura temporal i d'emergència, aigua del riu Segre al Llobregat. CiU ha insistit els últims dies en la necessitat de captar aigua del riu Roine per pal·liar la sequera, una actuació que per Baltasar no té sentit, ja que la magnitud del problema demana solucions urgents i aquesta actuació tardaria més de deu anys a portar-se a terme.

Pel que fa a les crítiques que el possible transvasament del Segre ha generat entre les comunitats de regants i les institucions de Lleida, Baltasar ha reconegut que "potser no s'ha sabut explicar prou bé" el projecte però, ha afegit, "també és cert que sempre hi ha qui no et vol escoltar". El conseller ha reconegut que durant 15 dies no va fer pública la proposta de transvasament del Segre perquè encara no havia contactat amb totes les parts implicades. També ha rebutjat que es compari aquesta mesura amb el transvasament de l'Ebre que preveia el Pla Hidrològic Nacional impulsat pel PP, ja que "els hectòmetres cúbics que s'extraurien en un cas i un altre no tenen res a veure". "A més, el transvasament de l'Ebre no era temporal com el del Segre", ha afegit.

Treure aigua sense treure-la a ningú


D'aigua també n'ha parlat el president de la Generalitat, i ho ha fet per reforçar la posició que defensa el seu conseller de Medi Ambient. José Montilla assegura que les obres que es facin per captar aigua del Segre són "de caràcter temporal, perquè l'aposta són les dessaladores". La primera d'aquestes instal·lacions, però, no començarà a funcionar fins a l'abril del 2009 i, segons el president, el problema és què es fa durant aquests mesos. Considera que la solució és "portar aigua d'allà on n'hi hagi, sense treure-la a ningú".

Montilla ha dit que s'han d'estudiar totes les possibilitats, perquè el govern ha d'estar preparat per afrontar el pitjor dels escenaris si continua sense ploure.

Allau de crítiques des de Tarragona

El debat de l'aigua desperta molta sensibilitat i als llocs d'on s'hauria de treure comencen a aparèixer posicions obertament contràries a aquesta mesura. Un dels llocs on estan més queixosos és al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. Molts sectors estan indignats amb la idea de cedir aigua a Barcelona. És el cas d'Unió de Pagesos, que ha anunciat mobilitzacions si es manté aquesta possibilitat. Després de reunir-se amb l'Agència Catalana de l'Aigua, aquest dijous van fer una assemblea per analitzar la situació. Consideren que hi ha poca informació i falta de previsió, i insisteixen que cal un pacte nacional per l'aigua.

El possible traspàs d'aigua de les conques dels rius Segre o Ebre cap a l'àrea de Barcelona tampoc agrada a la Plataforma en Defensa de l'Ebre, que adverteix que la sequera pot convertir-se en crònica si es continua amb la política d'aigua actual. Acusen el govern de precipitació i de falta d'honestedat. La formació prepara una assemblea general pel mes que ve i no descarta actuacions de protesta. El portaveu de la formació, Manolo Tomàs, ha dit, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", que se senten enganyats pel govern "ara que ja han passat les eleccions", i ha alertat de l'impacte que pot tenir el transvasament del Segre en el tram final del riu Ebre. Tomàs ha explicat que l'Ebre es regenera a partir d'aigua del Segre i que qualsevol incidència en el seu cabal afecta tant la qualitat com la quantitat d'aigua d'aquest riu.

Paral·lelament a aquestes crítiques, els ajuntaments de Tarragona i Reus, que han rebut la visita del conseller de Medi Ambient, han firmat l'acord de cessió d'aigua a Barcelona.

Quinze dies de coll, sancions i pous

Les pluges dels darrers dies han ajornat quinze dies l'aplicació de la fase d'emergència per sequera. Tot i això, cal estalviar aigua i a partir de la setmana vinent els ajuntaments de l'àrea metropolitana de Barcelona començaran a multar aquells ciutadans que la malgastin. Les sancions poden arribar als 3.000 euros en cas d'omplir una piscina gran o de regar un jardí de més de 3.000 metres quadrats. Els talls d'aigua, si són necessaris, no s'aplicaran fins després de l'estiu.

Una de les mesures excepcionals adoptades per l'Agència Catalana de l'Aigua és la de fer pous que garanteixin l'aigua de boca i uns altres que servirien per fer augmentar el cabal dels rius. D'aquests últims, se n'estan obrint a les lleres dels rius Ter i Onyar al seu pas per Girona. Segons la Generalitat, aquests pous agafaran l'aigua del nivell freàtic i podran abocar-ne uns 500 litres per segon al riu. El Consorci Alba-Ter no ho veu de bon ull perquè pensa que pot ser contraproduent.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut