Barcelona

Les últimes pluges endarrereixen 15 dies la situació d'emergència per la sequera

Les pluges dels últims dies han donat una mica més d'aire a les conques catalanes i han permès endarrerir 15 dies l'entrada a la situació d'emergència per la sequera. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha anunciat en una roda de premsa que es manté la previsió que no hi haurà talls en el subministrament als domicilis fins passat l'estiu. A més d'insistir que es podria recórrer "de manera temporal" a la captació d'aigua del Segre a partir de la tardor, el conseller ha anunciat que els primers vaixells amb aigua arribaran a Barcelona a mitjans del mes de maig. Baltasar ha explicat que les infraestructures del port de Barcelona "estan absolutament fetes" per rebre l'aigua de Carboneras i del sud de frança, i també s'estan enllestint les de Tarragona, per poder enviar aigua a Barcelona

Actualitzat

"La propera quinzena no estarem en situació d'emergència", ha anunciat Francesc Baltasar a l'hora de fer balanç de les pluges "irregulars i en molts casos molt insuficients" dels últims dies.

El titular de Medi Ambient ha recordat que la situació actual és d'excepcionalitat 2 i que les conques dels rius catalans es mantenen per sobre del 20%, en la majoria de casos. "Estem a la situació 2, vorejant l'emergència, però l'allunyem 15 dies, encara que òbviament hi estem a la vora", ha dit. Amb aquest panorama, "no es preveuen talls domiciliaris fins passat l'estiu", ha reiterat Baltasar.

El conseller ha donat detalls de l'operatiu per portar aigua cap a Barcelona en vaixells, com ara que s'iniciarà "cap a mitjans del mes de maig". Segons ha dit, la infraestructura del port de Barcelona està enllestida del tot i la de Tarragona gairebé. On s'han trobat més problemes és amb les obres de la dessalinitzadora de Carboneras, a Almeria. L'aigua provindrà "en principi" d'aquest punt, de Tarragona i del sud de França, ha dit.

"No és un transvasament, no em val la prova dels diccionaris"

Respecte de la captació d'aigua del Segre, Baltasar ha tornat a esquivar la paraula "transvasament" i ha advertit que "no em val la prova dels diccionaris, que es creen a través dels usos". La conclusió del conseller és que "d'aquí a un temps vostès hauran trobat una paraula que farà fortuna per definir el que farem, i espero que podrem fer, al Segre", que "és desmuntable, reversible" i "per tant, no s'assembla gens a un transvasament". A més, s'ha desmarcat un altre cop de les estaques que han aparegut en uns terrenys de la Cerdanya. "El govern no té res a veure amb això, ha dit".

El conseller ha reiterat que, si cal, es posarà en marxa a partir de l'octubre i que acabarà, com a molt tard, la primavera del 2009, quan entrarà en funcionament la dessalinitzadora del Prat de Llobregat. El conseller ha reiterat el compromís de desmantellar els tubs que portaran l'aigua per la galeria de serveis del túnel del Cadí en cas que Catalunya surti de la situació d'excepcionalitat per la sequera.

Baltasar ha promès diàleg amb el territori. En aquest sentit, dilluns es reunirà a Lleida amb els municipis afectats per la captació, i també ha proposat que es constitueixi una comissió de seguiment per avaluar la mesura i "intensificar" les obres als nuclis de les comarques de Lleida, per garantir que no tindran problemes d'abastiment.

Sobre l'extracció d'1,5 metres cúbics per segon que suposarà la captació del Segre, el conseller ha destacat que "no es farà en temporada de reg" per evitar perjudicis als pagesos i regants.

Preguntat per quines alternatives ha estudiat la conselleria, Baltasar ha explicat que s'han estudiat actuacions com dur aigua "d'Oliana al riu Cardener" o bé "de Tàrrega al coll de la Panadella i que arribés després a Igualada", opcions descartades perquè suposen "més del doble de la distància i en condicions orogràfiques dolentes".

Anar al contingut