Olímpia

La flama olímpica s'encén a Olímpia, enfosquida pel conflicte del Tibet

L'encesa de la torxa olímpica s'ha celebrat quan eren gairebé les onze a Olímpia, a Grècia. La cerimònia suposa l'inici del compte enrere pels Jocs Olímpics del 2008 i dóna el tret de sortida del període en què la torxa voltarà per Grècia per després arribar fins a Pequín. Tot seguit iniciarà una volta al món que la portarà per 135 ciutats abans de tornar a Pequín per encendre el peveter olímpic. La cerimònia de l'encesa, enmig de fortes mesures de seguretat, ha intentat ser sabotejada per dos activistes pro-drets humans que immediatament han estat reduïts per les forces de seguretat.

Actualitzat

L'encesa de la flama olímpica s'ha celebrat a l'estadi d'Olímpia, a la regió de l'antiga Olímpia del sud-est de Grècia. Abans, els primers atletes portadors de la torxa han passat pel temple d'Hera, del 600 abans de Crist, després per l'antic altar de Zeus, on es troba la torxa, i finalment per la cripta del segle III aC.

Un cop encesa, la torxa passarà per uns 605 relleus que la portaran per tot Grècia en un recorregut de 1.528 quilòmetres que acabarà a l'estadi Panathinaikos d'Atenes, on es van celebrar els primers Jocs Olímpics de l'edat moderna, l'any 1896. En aquest estadi tindrà lloc una gran cerimònia el 30 de març on es lliurarà la torxa al Comitè dels Jocs Olímpics de Pequín, que organitzarà el recorregut fins a la capital xinesa.

Jocs Olímpics i polèmics

Aquest any, els Jocs Olímpics estan marcats per una dura crítica internacional a la manca de drets de la Xina, per l'anunci de boicots a les sessions inaugurals per la política repressiva del govern xinès i per les darreres morts al Tíbet.

Anar al contingut