Bogotà

Desacord a l'OEA per trobar una sortida a la crisi entre l'Equador i Colòmbia

L'Organització d'Estats Americans (OEA) no aconsegueix arribar a un acord per subscriure la resolució que hauria de condemnar la incursió militar colombiana en territori equatorià i que va acabar amb la mort del número dos de la guerrilla de les Forces d'Alliberament Revolucionàries de Colòmbia (FARC), Raúl Reyes. Després d'una reunió que ha durat més de sis hores, les converses s'han posposat fins a aquesta tarda. Colòmbia assegura que s'han fet avenços importants, tot i que ha insistit en la relació de Veneçuela i l'Equador amb la guerrilla. Les proves les haurien trobat en el campament de les FARC on va morir Reyes. De la seva banda, l'Equador ho nega i destaca la postura "intransigent" del govern d'Uribe. Mentrestant, l'intercanvi de retrets i acusacions a tres bandes continua.

Actualitzat

La maquinàra diplomàtica treballa a marxes forçades per mirar de trobar un punt d'entesa entre Colòmbia, Veneçuela i l'Equador. Diferents països han demanat a les parts que redueixin la tensió. Espanya i l'Argentina han dit que estan disposats a mediar per trobar una sortida a la crisi. Mèxic i el Salvador han instat l'Equador i Colòmbia a reparar les seves relacions, apostant per la via diplomàtica.

Tot i les bones intencions, els retrets no s'aturen. El representant de Veneçuela a l'OEA ha acusat Colòmbia de "practicar el terrorisme d'estat i el genocidi". Aquesta és la resposta d'Hugo Chávez a l'advertència del govern d'Álvaro Uribe de portar davant el Tribunal Penal Internacional el president veneçolà, sota l'acusació d'haver patrocinat el terrorisme de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC). Veneçuela ha dit que són mentides i ha remarcat que "no podem permetre que el tema central de debat sigui desviat, i que l'agredit passi a ser l'agressor". "No podem permetre sota cap circumstància es violi la sobirania del país, el dret internacional i els drets humans".

El president de l'Equador, Rafael Correa va demanar a l'Organització dels Estats Americans (OEA) que es pronunciés, i ha llançat un altre dard enverinat. Correa ha afirmat que si hagués mort algun ciutadà equatorià en l'atac de Colòmbia contra les FARC, l'Equador i Colòmbia ja estarien en guerra. El dirigent ha demanat a l'OEA que rebutgi la incursió colombiana, tot i que ha aclarit que, encara que aquesta condemna es produís, les relacions entre els dos països continuarien trencades. El líder equatorià ha assenyalat que Uribe "no vol la pau sinó la guerra". Té "les mans tacades de sang, és un perill per a la regió". L'ha acusat de fer l'operació malgrat saber que l'Equador estava negociant l'alliberament de dotze ostatges de les FARC, inclosa Ingrid Betancourt.


Anar al contingut