Gaza

Israel es retira de la Franja després de sis dies d'ofensiva que ha deixat més de 100 morts

Arriba al final una de les més cruentes incursions militars d'Israel a Gaza. L'exèrcit israelià es retira de la Franja de Gaza, on deixa un rastre de més d'un centenar de palestins morts. Durant la matinada, els soldats hebreus han matat tres suposats milicians més. L'operació de càstig, iniciada dimecres i batejada amb el nom d'"Hivern calent", té com a objectiu frenar el llançament de coets de la resistència palestina contra el sud d'Israel. Amb les relacions entre l'Autoritat Palestina i el govern israelià trencades, el cap de la diplomàcia europea, Javier Solana, i la de la nord-americana, Condoleezza Rice, viatgen avui a Jerusalem.

Actualitzat

Malgrat els avisos llançats aquest diumenge pel president israelià, Ehud Olmert, que els atacs no s'aturarien, Israel retira els tancs i els blindats dels territori del nord de la Franja de Gaza. Després d'una ofensiva aèria i terrestre llançada contra habitatges i edificis del moviment islamista Hamas que ha durat sis dies i que ha deixat 116 palestins morts, prop de la meitat dels quals eren civils, i 350 de ferits, les tropes han començat la retirada.

Un portaveu militar ha explicat que l'ofensiva està en fase d'acabament i que els efectius ja estan tornant als quarters. De fet, el número dos de l'executiu jueu, Haim Ramon, ha matisat que la seva voluntat no és quedar-se a Gaza. Les tres últimes víctimes mortals de l'operació israeliana, però, les han provocat atacs aeris aquesta matinada mateix, i al nord de Cisjordània, un noi de 15 anys que llançava pedres contra una colònia jueva ha estat abatut a trets per un colon, segons han confirmat fonts de les dues parts.

Durant aquests dies d'ofensiva, milicians de la Franja han llançat centenars de coets que han provocat una desena de ferits lleus a les ciutats de Sderot i Ashkelon. A més, han perdut la vida dos soldats israelians i un civil. Coincidint amb la retirada de les tropes hebrees, aquest dilluns al matí, dos coets més han caigut sobre poblacions del sud d'Israel i han ferit una dona.

Els atacs indiscriminats de les forces armades hebrees han motivat que tant el cap de la diplomàcia europea, Javier Solana, com la de la nord-americana, Condoleezza Rice, viatgin aquest dilluns mateix a Jerusalem per suggerir a les autoritats que aturin les hostilitats. Mentrestant, aquest dilluns hi ha convocades manifestacions populars a Gaza per celebrar el que ells consideren una victòria davant l'exèrcit israelià.

Anar al contingut