Barcelona

Mas demana a Rajoy diàleg per a la consulta definitiva i obre converses amb els partits a favor del dret a decidir

El president avança que es reunirà amb ERC, ICV, la CUP i també amb el PSC i confirma que ha enviat una carta a Rajoy per convidar el govern espanyol a fixar les condicions d'un diàleg permanent

Marta CarnicéActualitzat

Dos dies després que 2,3 milions de catalans participessin en el procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que Catalunya ha sortit reforçada com a país del 9-N, com a exemple de "civisme, democràcia, per la seva capacitat organitzativa i la voluntat de ser d'aquest país". El president, per qui també "podem dir que l'operatiu del 9-N va funcionar com un rellotge i això no era fàcil", ha comparegut en una llarga roda premsa per explicar el seu full de ruta per als propers dies.

Abans d'explicar-lo, i després d'admetre que darrerament "es parla molt d'eleccions", però "no em sorprèn ni m'incomoda", el president ha volgut aclarir: "No confonguem l'instrument amb l'objectiu." En aquest sentit, considera que "focalitzar el que tenim per davant en forma d'eleccions per eleccions és un error perquè ens portarà a una discussió i un debat de molta confusió". Per això, assegura: "El que ens cal a Catalunya és poder fer la consulta definitiva i les eleccions només són l'estri per fer-la. Si cal utilitzar eleccions, les utilitzarem, però és un instrument". Tot i això, està convençut que quan es faci la consulta definitiva hi haurà una participació rècord.

Sobre el "com actuarem a partir d'ara", Mas ha avançat que hi haurà una ronda de converses amb els partits pro consulta i pel dret a decidir -és a dir, amb ERC, ICV, la CUP i també el PSC- per escoltar les seves posicions i propostes i veure el grau de consens que hi ha per utilitzar les eleccions per fer la "consulta definitiva". En funció del resultat de les converses, ha dit, proposarà el full de ruta, unes converses, ha dit, en què s'inclourà una possible data d'eleccions i en què actuarà com a president de la Generalitat.

Poder fer la consulta definitiva pactada amb l'Estat

Paral·lelament a les converses, el president ha obert una nova via, aquest cop amb Madrid. Segons ha confirmat, ja ha enviat una carta a Mariano Rajoy per convidar el govern espanyol a "fixar les condicions d'un diàleg permanent per poder fer la consulta definitiva" i, si pot ser, d'acord amb l'Estat, el que ha batejat com "a la britànica o a la canadenca". Mas, que ha reclamat "menys tribunals i més política", ha dit que el 9-N va ser un punt culminant de les mobilitzacions i Rajoy "no pot negar l'evidència ni la realitat".

Tot i això, el president ja ha avançat que si Rajoy no atén a aquesta via de diàleg, que "és la més civilitzada per fer les coses millor", "aquest últim recurs-instrument d'utilitzar eleccions per fer la consulta hi és i estem disposats a utilitzar-la" si a la política catalana hi ha prou acord. "Si hem de tirar pel dret és que no hi ha voluntat política a l'altre costat", però "això no treu que si algú s'adona a l'altra banda que és millor fer-ho d'una manera acordada, nosaltres ens hi afegirem". En qualsevol cas, "hi confio poc" perquè "l'experiència és la que és" i ara quan "s'hauria de fer l'alta política, fa la feina la fiscalia", ha lamentat. Precisament sobre la fiscalia, Mas ha lamentat que el PP li faci de portaveu: "Si el PP és portaveu de la fiscalia, 'apaga y vámonos', perquè vol dir que la desprotecció és total."

Mas, que ha recordat que encara espera resposta de les 23 peticions que va fer aquest estiu al president espanyol, ha assegurat en el torn de preguntes: "Algú m'haurà d'explicar per què el govern està en minoria si el 9-N ha estat un èxit."

La setmana passada, el president ja va anunciar que, un cop finalitzat el procés participatiu, enviaria una carta al president del govern espanyol per fer balanç del 9-N i també per oferir-se de nou a dialogar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut