Barcelona

Les llargues cues i la "normalitat" dominen el 9-N

Diferents punts de participació han registrat llargues cues que han fet carregar-se de paciència els participants. La jornada ha deixat imatges plenes d'emoció: avis centenaris votant, criatures acompanyant els pares.

RedaccióActualitzat

A les 9 en punt obrien els punts de participació habilitats per a aquest 9-N, però ja abans havien començat les cues. Els catalans i catalanes de més de 16 anys podien votar en un dels 1.317 punts de votació habilitats. No és una consulta amb caràcter vinculant, però sí una jornada de participació i de mobilització. La jornada ha trasncorregut amb llargues cues, que només han baixat coincidint amb l'hora de dinar, i sense incidències destacables. La Generalitat assegura que al llarg del dia hi ha hagut "absoluta normalitat".

Tot i això, s'ha produït alguns incidents, com ha Girona i a Cunit, on uns encaputxats han irromput en punts de votació amb crits per la unitat d'Espanya. A més, hi ha hagut una concentració feixista davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona i alguns punts de votació s'han trobat el pany de la porta segellat amb silicona.

Incidents a banda, la intensitat de la jornada s'ha viscut a tots els punts de votació, on s'han repetit les imatges de famílies votant junts, selfies per immortalitzar el moment i expectació per les cares famoses. Així, els polítics partidaris de la consulta hi han anat participant des de ben d'hora, alguns com a voluntaris -com el portaveu, Francesc Homs, o el líder d'ERC, Oriol Junqueras- i d'altres amb el seu vot, com el mateix president Mas, o Joan Herrera i Josep Antoni Duran i Lleida. Tampoc no han faltat rostres coneguts, com el de Lluís Llach, Toni Albà o Pep Guardiola.

Finalment, els Mossos d'Esquadra no han identificat els voluntaris que han obert els centres de votació. Sí que han satisfet la petició de la Fiscalia Superior de Catalunya de facilitar la llista de punts de votació, però han remarcat que en cap moment se'ls ha exigit la identificació dels responsables de l'accés als locals.

Més de cinc milions i mig de catalans estaven cridats en el "procés participació", la fórmula triada pel govern de la Generalitat per garantir la consulta. Prop de set mil urnes i sis milions de paperetes s'han repartit per quasi tots els municipis catalans. Ho fan fet possible més de 40.000 voluntaris, una altra fórmula per esquivar les limitacions del Constitucional. La Generalitat assegura que ha liderat el procés, però a la pràctica, la gestió l'han fet els voluntaris. N'hi ha uns deu per mesa, comptant els suplents.

La consulta s'ha fet en unes condicions que no són "normals", segons l'ANC. Tot i això, s'intenta que tingui el màxim de legitimitat. Vuit eurodiputats han observat el procés de forma oficial i un centenar més de forma extraoficial.

Els catalans de fora voten des d'aquesta matinada

Els primers catalans a votar han estat els que viuen a l'estranger, als punts més orientals del planeta. L'Oficina d'Acció de la Generalitat a Sydney, a Austràlia, ha estat la primera a obrir, deu hores abans que a Catalunya. Allà s'han pogut veure les primeres cues als passadissos de l'oficina i també el que s'ha convertit en el primer català a dipositar la papereta a l'urna. En total, hi ha dinou punts habilitats arreu del món.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut