Barcelona

El govern manté el procés participatiu i denuncia el govern espanyol al Suprem

Francesc Homs afirma que la Generalitat presentarà una demanda contra el govern espanyol "per atemptar contra el dret a la participació i a la llibertat d'expressió".

RedaccióActualitzat

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha afirmat que "tot està a punt per al 9-N" i que es "manté el procés participatiu, amb totes les conseqüències", tot i la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre cautelarment per unanimitat la consulta sobiranista alternativa. En la roda informativa posterior a la reunió del govern, el conseller ha avançat que presentaran al·legacions contra la decisió del TC i una demanda contra el govern espanyol "per atemptar contra el dret a la participació, a la llibertat d'expressió i a la llibertat ideològica".

Francesc Homs també ha dit que el president de la Generalitat té la intenció de reunir-se amb el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, amb l'objectiu de "defensar tots junts i amb rotunditat la llibertat d'expressió". El portaveu del govern ha remarcat que la consulta alternativa es manté i ha afegit que l'executiu de Catalunya "no farà mai res que vagi contra la llibertat d'expressió dels ciutadans catalans". Segons Homs, ja fa uns dies que "estàvem a punt d'inaugurar un homenatge a l'absurditat" amb l'actitud del govern espanyol de "prohibir la llibertat d'expressió dels catalans". Això no ho aconseguiran mai", ha indicat el conseller.

A la pregunta de si els voluntaris que participaran en el 9-N han de patir per la situació creada, Francesc Homs ha garantit: "Aquí ningú ha de patir gens. No hi ha funcionaris. La gent que participa en aquest procés participatiu actua en la seva condició de voluntaris". El conseller també ha dit que no tenen "cap explicació precisa" de l'executiu de Mariano Rajoy sobre el desplegament de 500 nous reforços de la Policia Nacional a Calella, al Maresme. Homs ha indicat que Madrid s'havia limitat a dir que l'enviament dels efectius policials a Catalunya responia a la "lluita contra el jihadisme", un fet que, segons el conseller, "ens va deixar una mica sorpresos".

Poc abans de la compareixença del conseller, el TC havia suspès, per segona vegada, la consulta per al 9-N, després d'admetre a tràmit el recurs d'impugnació del govern espanyol. La suspensió és provisional i no suposa cap pronunciament sobre el fons de la qüestió; per tant, haurà de decidir pròximament si allarga la suspensió temporal abans d'un termini de cinc mesos o aixeca la suspensió. Aquest migdia, Homs ha incidit que hi ha una "confusió" perquè "se'ns diu que no podem fer una cosa que no fem", en la línia amb la posició que defensa la Generalitat que el nou 9-N no és la continuïtat de l'anterior consulta, i ha dit que no creu que actuï la fiscalia: "Espero que tots compleixin amb la llei".

Quan li han preguntat si el govern passarà el relleu a les entitats de la societat civil perquè encapçalin ells aquesta consulta, Homs ha reiterat: "Tot està a punt per al 9-N i l'executiu català manté el procés participatiu que és una forma de garantir la llibertat d'expressió dels ciutadans; més clar, l'aigua". El conseller ha revelat que la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que reuneix les entitats proconsulta, es farà aquesta setmana i servirà perquè "ara més que mai cal fer pinya per defensar drets elementals com la llibertat d'expressió".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut