Barcelona

El govern presenta una demanda al Tribunal Constitucional perquè no admeti a tràmit el recurs contra el nou 9-N

La Generalitat considera que l'Estat hauria d'haver presentat un incident d'execució i que amb el nou recurs contra el nou 9-N comet "frau de llei"

RedaccióActualitzat

La Generalitat ha presentat aquest dilluns una demanda davant del Tribunal Constitucional (TC) perquè no admeti la darrera impugnació del govern espanyol contra el nou 9-N. Aquesta acció se circumscriu al procés obert al Tribunal Constitucional el 29 de setembre, quan el govern espanyol va impugnar el primer 9-N. Ho ha anunciat el conseller de la Presidència, Francesc Homs, que ha afegit que el govern català es reserva el dret de presentar més accions legals.

Des del TC fonts judicials han destacat que l'alt tribunal parla mitjançant les seves resolucions, però han qualificat de "jurídicament estrany" el document de la Generalitat. Al·leguen que fins aquest dimarts no es reunirà el plenari que ha de decidir si admet a tràmit el recurs del govern espanyol.

Una demanda que denuncia "abús de poder"

La demanda es fonamenta en dos punts. El primer és que el govern espanyol, "de manera errònia", considera que som davant del referèndum suspès en la primera impugnació i que "no complim la suspensió acordada fa un mes". El segon aspecte és que, tenint això en compte, l'Estat està incorrent en un "frau de llei" i en un "abús de poder". I és que, segons la llei orgànica del Tribunal Constitucional, si l'acte que se suposa que vol fer la Generalitat és el mateix, l'Estat hauria d'haver presentat un incident d'execució sobre l'aplicació de la suspensió del TC de l'anterior consulta, si considera que és una continuïtat d'aquest procés suspès. "Això ho sap fins i tot un estudiant de primer de Dret", ha afegit el conseller.

El text presentat per la Generalitat considera que el govern espanyol ha trencat les "regles de la bona fe que han de presidir tot procés jurisdiccional" i està fent un "ús abusiu i desproporcionat de la tutela del Constitucional".

Preguntat sobre què guanya el govern espanyol amb el segon recurs al nou 9-N, Homs ha assegurat que el que busquen és "una suspensió automàtica" sense que la Generalitat pugui donar els seus arguments.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut