Frankfurt

La banca espanyola aprova el test de resistència i solvència del Banc Central Europeu

KutxaBank, Bankinter, Bankia i CaixaBank són les entitats financeres espanyoles que aconsegueixen un millor posicionament en el test d'anàlisi de qualitat d'actius que ha fet el Banc Central Europeu

RedaccióActualitzat

Els 15 bancs espanyols que s'han sotmès als tests d'estrès i a l'anàlisi de qualitat dels actius del Banc Central Europeu no necessitaran presentar un pla de recapitalització. Les entitats espanyoles tenen cobertes les seves necessitats fins i tot en un escenari de crisi econòmica més accentuada.

Els bancs espanyols més solvents, segons el Banc Central Europeu, són KutxaBank, Bankinter, Bankia i CaixaBank. Aquestes dues últimes entitats perquè han traspassat els actius tòxics a la Sareb.

Entre les entitats més mal situades hi ha el Banc Popular i Liberbank. Les dues presenten una ràtio de capital del 7,6% i el 5,6%. Només Liberbank, amb un dèficit de capital de 32 milions a 31 de desembre del 2013, ha hagut de cobrir en l'exercici d'aquest any un import de 640 milions d'euros per superar les proves.

La cúpula del Banc d'Espanya es mostra satisfesta pels resultats obtinguts. El seu governador, Luis María Linde, ha dit que després de dos anys de reestructuració i recapitalització, els bancs espanyols afronten el futur amb uns balanços sanejats i molta solvència.

Bankia treu bona nota

Una de les entitats rescatades amb fons europeus, Bankia, treu una bona nota en les proves de resistència bancària. La solvència del Grup BFA-Bankia és del 10,30% en el pitjor dels casos. En un context normal, i amb la capacitat del grup Bankia de generar capital, l'índex de solvència arribaria al 12,33%.

El seu president, José Ignacio Goirigolzarri, s'ha mostrat molt satisfet dels resultats que ha obtingut l'entitat. Per Goirigolzarri es demostra que Bankia és una entitat "molt solvent".

Pel banquer, aquest bon resultat és fruit de les reformes en l'àmbit financer que va fer el 2012 el govern espanyol i també de la bona tasca del Banc d'Espanya en el seu paper de regulador i supervisor bancari.

El Banc Central Europeu ha detectat en la prova de solvència un dèficit de capital total de 25.000 milions d'euros en 25 entitats bancàries, cap d'espanyola.

Els bancs que suspenen

Dels 25 bancs que han suspès les proves de solvència 9 són italians, 3 són grecs, 3 xipriotes, 2 belgues i 2 eslovens. El BCE també suspèn un banc francès, un alemany, un irlandès, un austríac i un portuguès. Aquestes entitats bancàries tindran nou mesos per recapitalitzar-se.

Italia és així el país que surt més mal parat de la valoració de la fortalesa i resistència bancària. Segons el BCE, a finals de 2013 hi havia 9 bancs italians que presentaven "potencials carències de capital" que arribaven als 9.700 milions d'euros. El Banc d'Itàlia s'ha afanyat a dir que molts d'ells ja han pres mesures per paliar les seves deficiències.

El Monte dei Paschi, l'entitat més antiga del continent, és la que té el forat de capital més gran, de 4.250 milions d'euros. Durant aquest any, però, ha fet mans i mànigues per aixecar fons i n'ha aconseguit la meitat. El mateix que han fet els 9 bancs italians suspesos, i ara en queden 4 que encara no arriben als mínims exigits.

Supervisió unificada del BCE

L'entitat bancària europea assumirà, a partir del 4 de novembre, la supervisió unificada directa de 128 bancs de la zona euro. Però abans ha fet aquest exercici d'avaluació sobre la base dels balanços de finals del 2013.

Aquestes proves analitzen el risc i la solvència de les entitats financeres. L'objectiu és evitar sorpreses sobre la seva fortalesa abans que el regulador europeu n'agafi la supervisió, el mes que ve.

S'han revisat la qualitat dels crèdits concedits i també la cartera immobiliària. També s'ha investigat si estan preparades per superar un empitjorament de la situació econòmica. Una revisió exhaustiva feta per uns consultors del Banc Central Europeu que no podien pertànyer al mateix país que l'entitat examinada.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut