Barcelona

Oleguer Pujol, en llibertat amb càrrecs per blanqueig i frau fiscal després de negar-se a declarar

· Un cop acabat l'escorcoll al seu domicili a Barcelona, la policia se l'ha endut detingut a la comissaria de la Verneda perquè declarés com a imputat per blanqueig de capital i frau fiscal

RedaccióActualitzat

Oleguer Pujol Ferrusola, el fill petit de l'expresident de la Generalitat, ha quedat en llibertat amb càrrecs després de negar-se a declarar a comissaria, imputat per blanqueig de capital i frau fiscal. La policia espanyola l'ha detingut i se l'ha endut a la comissaria de la Verneda a quarts de cinc de la tarda d'aquest dijous perquè declarés amb l'assistència del seu advocat, Cristóbal Martell.

Ha estat un cop ha acabat l'escorcoll que una desena d'agents de la Unitat de Delictes Fiscals de la Policia, acompanyats per membres de la Fiscalia Anticorrupció, han portat a terme al seu domicili a Barcelona. L'escorcoll ha començat a quarts de nou del matí, ha durat vuit hores i els agents s'han endut del domicili diverses caixes de documentació, des de papers fins a ordinadors i llapis de memòria. Els agents han inspeccionat casa seva amb ajuda de gossos per trobar, entre altres efectes, diners en metàl·lic.

Hi ha confusió sobre si el fill petit de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ja havia estat detingut, per ordre de la policia, durant un parell d'hores al matí per facilitar l'escorcoll de casa seva i evitar la destrucció de proves, com ha assegurat la Fiscalia Anticorrupció en un comunicat. Algunes fonts apunten que hauria estat detingut en tot moment. En tot cas, després de quedar en llibertat, ha tornat a casa seva, juntament amb el seu advocat. 

L'escorcoll s'ha fet per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, que investiga Pujol Ferrusola per blanqueig de capital i frau fiscal arran de la denúncia presentada per Podem i Guanyem Barcelona. En concret, l'investiga per la compra d'un hotel a les Canàries per 8 milions d'euros que presumptament s'haurien pagat amb fons procedents del paradís fiscal de les illes Verges.

També se l'investiga per altres operacions immobiliàries que haurien servit per blanquejar diners, com, per exemple, la compra de 1.152 oficines del Banc Santander per uns 2.000 milions d'euros o l'adquisició d'edificis de Bankia per part de les societats Step Negocios i Ursus Alfa. El blanqueig consistiria, segons la fiscalia, a tornar els crèdits que va demanar Oleguer Pujol per poder fer aquestes compres amb diner procedent de comptes dipositats en paradisos fiscals.

Ara, Pujol Ferrusola haurà de declarar davant del jutge Pedraz, que el citarà aviat.

Davant del domicili d'Oleguer Pujol, a la zona alta de la capital catalana, s'han concentrat molts periodistes i la situació ha donat per diverses anècdotes, com el fet que un cotxe de Google Street View ha girat cua en veure la gentada.

Tot i les altres investigacions que hi ha obertes, és la primera vegada que la policia deté un membre de la família Pujol, i també el primer cop que agents de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals han escorcollat casa seva. 

El soci i gendre de Zaplana, també

En un altre escorcoll, a Madrid, la policia ha detingut a casa seva Luis Iglesias, soci d'Oleguer Pujol i gendre de l'exministre del PP Eduardo Zaplana, que ha quedat en llibertat i imputat pels mateixos càrrecs.

L'empresari, fundador de la gestora Drago Capital, ha estat denunciat per la Fiscalia Anticorrupció pels seus vincles amb el petit de la família Pujol Ferrusola, que participava com a soci en la companyia d'inversió i gestió immobiliària fins a l'any 2012, han informat fonts jurídiques.

Set escorcolls més

L'operació s'ha ampliat a 7 registres més a oficines i immobles vinculats al fill petit de la família Pujol Ferrusola a Madrid, València i Melilla. Per dur a terme aquestes inspeccions s'han mobilitzat 60 agents, tots coordinats des de Madrid pel màxim responsable de la UDEF, Manuel Vázquez. 

També s'ha demanat la documentació de tres seus socials més, segons Anticorrupció, i s'ha decomissat diversa documentació i arxius informàtics en una operació que ha estat declarada secreta.

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut