Una persona encenent una estufa de gas.
Una persona encenent una estufa de gas.

El Constitucional suspèn el decret de pobresa energètica català

L'alt tribunal ha admès el recurs de l'executiu de Rajoy, que argumenta que envaeix competències estatals en matèria de regulació energètica

RedaccióActualitzat

Els més vulnerables no podran tenir els beneficis que preveia el decret de la pobresa energètica que va aprovar l'any passat la Generalitat. El Tribunal Constitucional ha suspès la reforma de la llei del Codi de Consum de Catalunya, ja que ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol.

L'executiu de Mariano Rajoy argumenta que envaeix competències estatals en matèria de regulació energètica.

La normativa catalana prohibia a les companyies tallar la llum i el gas durant els mesos d'hivern a les persones amb pocs recursos. El govern espanyol argumenta que això suposaria una discriminació positiva per als consumidors catalans.

Ara, les 895 famílies que s'havien acollit a les garanties ofertes pel decret s'exposen que els tallin la llum o el gas a l'hivern en cas d'impagament.

La Generalitat, que ja preveia que arribaria aquesta suspensió, proposa com a alternativa que els clients més vulnerables estiguin exempts almenys de pagar l'IVA de les factures.

Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya, un 11% de les llars catalanes, és a dir, 300.000 famílies, tindran problemes aquest hivern per mantenir casa seva a una temperatura adequada. 

Anar al contingut