El líder de Podem, Pablo Iglesias, al discurs d'obertura de l'assemblea.
El líder de Podem, Pablo Iglesias.
Madrid

Podem posa en marxa la seva conversió en partit polític sense decidir qui serà el nou líder

Pablo Iglesias afirma que Podem surt a guanyar les pròximes eleccions generals

RedaccióActualitzat

La formació Podem ha discutit aquest cap de setmana en assemblea ciutadana a Madrid com ha de ser el seu model de partit, la seva estructura i quina serà la seva estratègia electoral.

S'hi s'enfronten dues visions antagòniques sobre com s'ha de constituir aquest moviment en força política. La que proposa Pablo Iglesias, més pròxima a un partit tradicional, i la de Pablo Echenique, amb una orientació més assembleària.

L'assemblea ciutadana de Podem s'ha tancat aquest diumenge a la tarda després de posar-se en marxa com a nou partit polític. Tot i això, tenen per davant el repte de decidir si mantenen el lideratge de Pablo Iglesias, que ja ha advertit que no dirigirà el projecte si no guanya la seva proposta, però ha insistit que donarà suport a la majoria del moviment alternatiu.

Iglesias defensa que la força de Podem és precisament aquesta, que ningú és imprescindible:


"Jo no sóc imprescindible, i si vosaltres, si la majoria de la gent entén que ens hem d'organitzar d'una altra manera, que hem de tenir una estratègia electoral i política diferent, jo sóc un militant, no un mascle alfa."

L'assemblea ha aprovat cinc resolucions amb les quals es comprometen a treballar per fer una auditoria del deute públic o per aconseguir aturar els desnonaments, entre d'altres.

El líder de la formació, Pablo Iglesias, ha obert l'assemblea convidant les 8.000 persones que omplen el palau de Vistalegre a participar activament i discutir quina ha de ser l'estratègia i la tàctica de Podem. Iglesias afirma que estan deixant de ser només un moviment ciutadà i neix una nova "força política per governar".

Les expectatives de Podem a les pròximes cites electorals són molt encoratjadores. El baròmetre del mes de juliol del Centre d'Investigacions Sociològiques els situava com a tercera força política a l'estat. Pablo Iglesias ha fet referència a la por que tenen alguns partits tradicionals de la força de la gent de Podem i afirma que "no ens conformarem d'arribar segons a les generals. Sortim a guanyar"

57 propostes a votació

L'assemblea d'aquest cap de setmana és la més multitudinària de les que fins ara ha fet Podem. Es debatran un total de 57 propostes que aglutinen principis organitzatius, polítics i ètics i que definiran el model de partit.

La proposta que defensa Pablo Iglesias i el seu equip és una estructura amb la figura d'un secretari general que garanteixi la coordinació interna.

L'altra proposta és la que porta per nom "Sumant podem" i que promouen els eurodiputats Pablo Echenique, Teresa Rodríguez i Lola Sánchez. Defensa un model organitzatiu de partit amb tres portaveus i un consell ciutadà en què una part dels membres siguin escollits per sorteig.

Podem també ha de decidir la seva estratègia de cara a les eleccions municipals i autonòmiques. La proposta d'Iglesias de no concórrer a les eleccions municipals i donar suport a altres formacions ciutadanes ha causat divisió entre les bases.

Les propostes guanyadores a l'assemblea es posaran a votació entre els 132.000 inscrits al cens de Podem abans del dia 26 d'octubre. Fins al 15 de novembre no es coneixeran els noms de les persones que dirigiran el nou partit.

Anar al contingut