Madrid

El metge que va atendre Teresa Romero denuncia: "Les mànigues del vestit de protecció em quedaven curtes"

Ho afirma el primer metge que va atendre l'auxiliar d'infermeria contagiada d'Ebola en una carta en què denuncia deficiències de seguretat

RedaccióActualitzat

L'auxiliar d'infermeria infectada d'Ebola, Teresa Romero, continua estable a l'hospital. Però la polèmica sobre com es va infectar no s'atura. Romero hauria dit al seu metge que es va tocar la cara amb els guants quan es treia el vestit de protecció. Això seria un error humà. Però també podria suposar un error en el protocol, ja que en el moment de posar-se i treure's els vestits de protecció hi havia d'haver uns observadors presents, i no consta que hi fossin. Un altre element per a la polèmica l'ha aportat el metge d'Urgències que va atendre la contagiada, Juan Manuel Parra, que ha enviat una carta interna en què esmenta les deficiències del protocol de seguretat.

Parra ha demanat fins i tot que l'aïllin a ell, igual que l'auxiliar afectada d'Ebola. A la carta interna, el metge hi assegura, entre altres crítiques, que va saber que Teresa Romero tenia el virus pels mitjans de comunicació, i no pas pel mateix hospital.També diu que, quan es va vestir amb l'equip de protecció especial, les mànigues li anaven curtes. La carta afegeix ombres sobre l'operatiu.

Després d'haver-se dit que Romero s'hauria infectat en tocar-se la cara amb els guants quan es va treure el vestit, el col·lectiu d'auxiliars d'infermeria va posar el crit al cel. Segons el protocol, sempre hi ha d'haver observadors que controlin el procés de posar-se i treure's el vestit. No queda clar que hi fossin, i el moment tampoc no va quedar enregistrat en imatges. I encara més crítiques: un dels metges que ara han d'estar a punt per atendre Teresa Romero ha denunciat l'escassa formació que han rebut.

En un sentit totalment contrari, la Comunitat de Madrid acusa Teresa Romero fins i tot d'haver mentit. El conseller de Sanitat madrileny, Javier Rodríguez, es pregunta si va dir la temperatura que tenia de debò quan la va atendre el metge. Mentrestant, l'Agència de Salut Pública Europea ha decidit enviar a Madrid dos experts per col·laborar en la investigació que estan fent les autoritats espanyoles. En aquests moments hi ha més de vuitanta persones en observació. Trenta són metges i personal sanitari, i la resta són persones que han estat en contacte amb Teresa Romero.

En l'àmbit polític, la ministra Ana Mato ha convocat aquest dijous els portaveus dels grups parlamentaris de la Comissió de Sanitat del Congrés per analitzar la situació. Aquest dimecres, el president espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar al Congrés que manté la confiança en la ministra i va llançar un missatge de tranquil·litat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut