Excalibur, en una imatge publicada al Facebook pel seu amo.
Excalibur, en una imatge publicada al Facebook pel seu amo.
Madrid

Sacrifiquen Excalibur, el gos de la infermera malalta d'Ebola

El conseller de Sanitat de Madrid assegura que "no els ha quedat més remei" que matar l'animal

RedaccióActualitzat

Excalibur, el gos de l'auxiliar d'infermeria contagiada d'Ebola, ha estat sacrificat, segons ha informat el conseller de Sanitat madrileny, Javier Rodríguez, en una intervenció a l'Assemblea de Madrid. "Desgraciadament, no ens ha quedat més remei" que matar l'animal, ha afirmat. Una furgoneta de la Universitat Complutense s'ha endut l'animal del domicili familiar, en una urbanització d'Alcorcón, entre les protestes de grups animalistes. Ara, el cadàver serà incinerat.

El marit de la sanitària va denunciar que volien sacrificar el gos com a mesura preventiva i que l'havien avisat que, si no ho autoritzava, demanarien una ordre judicial per entrar per la força a casa seva i endur-se l'animal. L'home, que està ingressat en observació, va cedir temporalment la custòdia de l'Excalibur a una protectora animal.

Amb el permís judicial, la Conselleria ha ordenat que s'emportessin el gos, cosa que ha fet un equip de Seguretat Biològica de la Facultat de Veterinària de la Universitat Complutense de Madrid. Segons el govern madrileny, l'animal "no ha patit" perquè l'han sedat abans de practicar-li l'eutanàsia. Després l'han posat en un dispositiu precintat abans de dur-lo a Paracuellos del Jarama, on el cremaran.

"L'existència d'un gos mascota que ha estat a l'habitatge en contacte amb la pacient afectada pel virus d'Ebola, d'acord amb les descobertes científiques disponibles, suposa un possible risc de transmissió de la malaltia a l'home", ha explicat l'executiu madrileny.

Els animalistes han cridat "assassins" i altres insults a l'equip que s'ha endut el gos. Primer encara no se sabia si se l'enduien viu o mort, però un bomber ha informat els activistes que ja l'havien sacrificat. Hi ha hagut plors, crits i moments de tensió que han acabat amb un jove ferit d'un cop al cap després de caure a terra entre la multitud que increpava l'equip de la Complutense. Segons un activista, una furgoneta de la policia, que ha enviat cinc unitats a la zona, l'ha atropellat. Durant les protestes que hi ha hagut durant el matí, una dona s'ha trencat el braç en caure després de forcejar amb la policia.

A internet,, més de 375.000 firmes van signar una petició per demanar que no se sacrifiqués el gos. A les xarxes socials ha estat "trending topic" l'etiqueta #salvemosaExcalibur i, després del sacrifici, un del "hashtags" més utilitzats ha estat #asesinos.

Anar al contingut