El jutge Elpidio José Silva, en una imatge d'arxiu.
El jutge Elpidio José Silva, en una imatge d'arxiu.
Madrid

El jutge Elpidio Silva, condemnat a 17 anys d'inhabilitació pel "cas Blesa"

La sentència sosté que el jutge va prevaricar de forma continuada i va empresonar dues vegades indegudament Miguel Blesa i Díaz Ferrán

RedaccióActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha condemnat el jutge Elpidio José Silva a 17 anys d'inhabilitació per haver prevaricat de forma continuada i per haver empresonat dues vegades indegudament l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa i el de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán.

La sentència, que compta amb el vot particular del president de la sala que va jutjar el magistrat, també condemna Silva a pagar una multa de 6.300 euros i una indemnització de 10.000 a l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán.

"Una operació inquisitorial i delirant" contra Blesa

La sentència és contundent amb l'actuació del jutge Silva. "L'acusat sabia molt bé el que feia i volia fer-ho. Li importava molt poc la llei. Tenia un pla preconcebut de castigar" Blesa per la seva gestió a Caja Madrid, que va materialitzar "fabricant una operació inquisitorial i delirant" contra l'exbanquer.

Segons el text, Silva va perseguir des del primer moment un únic objectiu, empresonar Miguel Blesa. Ho va fer per primer cop al maig del 2013 amb una fiança de 2,5 milions, que l'exbanquer va aconseguir en menys d'un dia. "Va decidir assegurar-se que això no tornaria a passar" i va dictar novament presó quinze dies després, però de forma incondicional i sense fiança, "amb motivacions insòlites pel seu grau d'especulació" i sense haver resolt sobre la devolució de la primera fiança. I continua la narració dels fets: Per poder complir amb el seu "pla preconcebut", Silva "es va fabricar una nova causa" amb la compra del City National Bank de Florida.

Segons els dos magistrats que la firmen, Silva "va tenir el comportament més greu que pot tenir un jutge" en prevaricar de forma continuada des que va decidir reobrir la causa en què investigava Blesa i Díaz Ferrán per la concessió d'un crèdit de 26,6 milions d'euros al Grup Marsans. Una causa, asseguren, que el mateix jutge havia arxivat dos anys abans perquè no havia apreciat indicis de delictes i que després va reobrir "per pròpia voluntat i sense que res ho justifiqués".

Anar al contingut