David Fernàndez i Oriol Junqueras, somrients davant els mitjans de comunicació.
David Fernàndez i Oriol Junqueras s'han reunit al Parlament.
Barcelona

ERC, Iniciativa i la CUP exigiran a Mas que reprengui els preparatius del 9-N i rebutgen parlar d'eleccions plebiscitàries

Les tres formacions rebutgen que a la cimera de demà es parli d'unes eleccions plebiscitàries com a escenari alternatiu a la consulta

RedaccióActualitzat

Les paraules del president de la Generalitat, Artur Mas, durant el debat de política general, quan es va referir a la unitat dels partits pro consulta com a "porcellana fina", agafen més sentit que mai de cara a la cimera dels grups pro consulta convocada per aquest divendres al matí al palau de la Generalitat.

ERC, ICV-EUiA i la CUP rebutgen de ple que en aquesta trobada es parli d'escenaris alternatius a la consulta del 9 de novembre, suspesa cautelarment des de dilluns. De fet, la CUP avisa, fins i tot, que si el que es planteja són unes eleccions plebiscitàries, s'aixecaran de la taula.

L'objectiu dels tres grups és reclamar al president Mas que reprengui els preparatius del 9-N, que s'han aturat en bona part després de la suspensió fulminant per part del Tribunal Constitucional. Consideren bàsic que es tirin endavant abans de la setmana que ve per poder celebrar la consulta amb plenes garanties democràtiques.

Els contactes bilaterals s'han multiplicat després de la reunió que el president va tenir dimecres amb cadascun dels líders dels grups. Oriol Junqueras s'ha trobat per separat amb David Fernàndez i Joan Herrera, que ja s'havien reunit entre ells dimecres.

Esquerra i la CUP coincideixen que hi ha molts preparatius que es podrien tornar a engegar, com la petició que han de fer els estrangers residents a Catalunya que vulguin votar, i que haurien de registrar entre l'1 i el 7 d'octubre. També el telèfon de Governació reservat als ajuntaments o la pàgina web oficial del 9-N, que no s'actualitza des de dilluns.

Aquestes formacions plantegen, per exemple, que es pregunti als funcionaris si estan disposats a assumir el risc de tirar endavant els preparatius, una opció que, per ara, no entra en els plans del govern de CiU. En aquest punt, Iniciativa, que aposta per mantenir el pols i esperar que l'executiu de Rajoy mogui fitxadiscrepa i creu que els treballadors públics no han de córrer cap risc. Alguns juristes han assegurat que es podria incórrer en els delictes de desobediència i, en el cas dels càrrecs electes, prevaricació, que no comporten penes de presó, però sí multes o inhabilitació per a càrrec públic. 

Un altre tema és la comissió de control nomenada dimecres pel Parlament i que no s'ha activat. Sembla que a cap dels juristes i politòlegs nomenats els va agradar que el govern tirés endavant decisions sense haver-los consultat, com per exemple retirar la campanya institucional de la consulta.

El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha tret importància a les friccions i ha assegurat que la unitat és "sòlida". Rull ha explicat que Convergència continua apostant perquè siguin els càrrecs electes els que assumeixin tots els riscos i ha insistit que cal actuar amb "determinació política i intel·ligència jurídica".

Caldrà veure què en surt de la reunió convocada aquest divendres a les 11 del matí i, sobretot, si hi ha cap acord en el calendari. Quan no fa ni una setmana de la convocatòria, el 9-N té a sobre més incògnites que mai. 

Anar al contingut