Madrid

El govern espanyol inicia els passos per promoure els recursos al TC i demana al Consell d'Estat l'informe per tirar-los endavant

Saénz de Santamaría adverteix que "el referèndum no es farà" i que, un cop se suspengui la llei, "no es podrà continuar executant"

RedaccióActualitzat

Després de reiterar que "el referèndum no es farà perquè és inconstitucional", la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que s'han iniciat els passos per promoure els recursos del Tribunal Constitucional contra la llei de consultes i el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre. En aquest sentit, ha anunciat que l'executiu ja ha sol·licitat al Consell d'Estat l'informe preceptiu per presentar els recursos i que un cop emeti el seu informe, el Consell de Ministres es reunirà de manera extraordinària, ja amb el president Mariano Rajoy aquí.

"Se suspèn la llei i no es podrà continuar executant", ni de manera cautelar, ha dit de manera taxativa Sáenz de Santamaría," per  a qui "sense llei no hi ha democràcia" i "cap govern ni ningú està per sobre de la llei i de la sobirania del poble espanyol".

La vicepresidenta espanyola ha assegurat també que "Mas fractura la societat catalana i l'allunya d'Europa i del sentit dels temps" amb la firma del decret de convocatòria de la consulta del 9-N.

Sáenz de Santamaría ha dit també que "són molts segles de vida en comú" i que "sempre que els catalans han tingut un problema, allà ha estat el govern d'Espanya" i ha destacat que "diàleg sempre n'hem tingut".

En qualsevol cas, la número dos del govern ha assegurat: "Treballarem per enfortir lligams. Per unir".

Els dictàmens, diumenge

El Consell d'Estat es reunirà aquest diumenge per emetre els dos dictàments que li ha demanat el govern espanyol sobre la llei de consultes i el decret de la Generalitat. El primer, el de la llei, el tenen força avançat ja que el text es va aprovar el 19 de setembre.

L'opinió del Consell d'Estat no és vinculant, però el govern espanyol ha explicat que és en el que es basarà per demanar, dilluns, a l'advocacia de l'Estat que presenti dos recursos contra la llei catalana i el drecte firmat per Artur Mas.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut