Una dona gran abrigada amb manta i capa de llana al sofà de casa seva.
Una dona gran abrigada amb manta i capa de llana al sofà de casa seva.
Barcelona

La pobresa energètica augmenta un 50% en tres anys a Catalunya, segons la Creu Roja

Un estudi de la Creu Roja constata també que un 64,6% dels seus usuaris té dificultats o no pot pagar-se la medicació

RedaccióActualitzat

Més pobresa energètica, menys àpats al dia i més dificultats per pagar la medicació o per anar al dentista o a l'oculista. Aquest és el panorama que descriu un estudi de la Creu Roja fet entre poc més d'un miler dels seus usuaris, principalment dones, d'uns 40 anys i amb familiars a càrrec.

L'informe conclou que, en tres anys, les persones que no poden mantenir casa seva a una temperatura adequada o que no poden fer front a les factures de gas, llum i aigua han passat del 40 al 61,8%. Aquesta mancança provoca més malalties respiratòries i reuma. L'ONG ja ha arribat a un acord amb Aigües de Barcelona perquè les persones més vulnerables puguin disposar del servei tot i no poder fer front a la factura. Ara negocien amb Endesa i Gas Natural per aconseguir un pacte similar.

L'informe ha constatat que un 76% dels enquestats ha vist afectada la salut a causa de la crisi. Sis de cada deu tenen dificultats o no poden pagar la medicació, motiu pel qual el president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, ha reclamat que es revisi la llista de col·lectius exclosos del copagament sanitari. A banda, vuit de cada deu no poden anar al dentista, i tres quarts parts no poden revisar-se la vista o canviar-se les ulleres.

La immensa majoria, un 91%, ha hagut de canviar els hàbits alimentaris, com ara menjar menys aliments frescos, per falta de recursos. A més, un 19% fa menys de tres àpats diaris per motius econòmics.

La salut emocional també se'ls ha ressentit a conseqüència de la crisi. El 70% dels enquestats no dorm bé i un 31% ploren més que abans. Un 15,5% de vegades pensa que no val la pena viure i un 3,7% ho afirma, cosa que ha portat l'ONG a fer-los un seguiment.

Anar al contingut