Barcelona

Mena diu que totes les actuacions relacionades amb el 9-N es poden tipificar com a prevaricació un cop suspès el decret

L'exfiscal en cap de Catalunya assegura que les autoritats, funcionaris i particulars que facin activitats relacionades amb la consulta, amb el decret de convocatòria suspès, poden cometre delicte de desobediència, i de prevaricació en el cas que siguin autoritats

RedaccióActualitzat
Les autoritats, funcionaris i particulars que facin activitats relacionades amb la consulta del 9-N amb el decret de convocatòria suspès poden cometre delicte de desobediència i, a més, de prevaricació, en el cas que siguin autoritats. És l'advertència que ha fet l'exfiscal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya José Maria Mena a "El matí de Catalunya Ràdio".

Mena ha recordat que ni la prevaricació ni la desobediència comporten penes de presó, però sí multes o inhabilitació en cas d'un càrrec públic. També ha dit que el govern o el president de la Generalitat també poden incórrer en prevaricació, que vol dir dictar resolucions sabent que no s'ajusten a la llei, però Mena no preveu que puguin suspendre Mas de les seves funcions. "Ni traient els tancs al carrer poden suspendre el president. Ningú, legalment. Una altra cosa són coses inimaginables en el segle XXI, però, legalment, ni en el pitjor dels casos."

Mena, que també va ser el fiscal del "cas Banca Catalana", ha assegurat que aquest divendres Pujol no aclarirà res al Parlament sobre els seus comptes ocults a Andorra. Considera que el govern espanyol li està fent pagar la seva conversió a l'independentisme i que no hagi aturat el procés sobiranista. I es basa en les argumentacions públiques que ha fet sobre el cas el ministre Montoro: "Crec que les seves declaracions evidencien que es tracta d'una represàlia política perquè Pujol no ha complert el que d'ell s'esperava a Madrid, que aturés les coses."

Segons Mena, la comissió d'investigació sobre el "cas Pujol" servirà com un retret polític, però no per a la causa penal que es pugui obrir contra ell.

Mena també creu que el govern espanyol té la voluntat de paralitzar la consulta des de sota.

Requejo alerta que la suspensió cautelar ja deixa fora de la llei la consulta

Sobre què pot passar un cop Artur Mas convoqui la consulta, el catedràtic de Ciència Política de la UPF i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional Ferran Requejo ha parlat al 3/24 dels possibles escenaris que hi pot haver. En el moment que el Tribunal Constitucional admeti a tràmit el recurs del govern espanyol contra la llei de consultes i el decret de convocatòria, la normativa quedarà suspesa de manera cautelar, fins que hi hagi una sentència. La Generalitat podria continuar treballant-hi, però la consulta no podria tenir lloc, ha advertit.

"Si arriba el 9-N i no hi ha un pronunciament i encara estem amb la suspensió provisional, s'entén que no es pot fer, perquè la llei no estarà vigent", ha explicat.

Requejo ha afegit que si el TC diu que la llei és inconstitucional pels motius que sigui, "òbviament, la consulta tampoc seria legal". Per això creu que "en termes pràctics no es podria fer, tot i que la ciutadania de Catalunya, previsiblement, seria consultada. No el 9-N, sinó, previsiblement, per altres procediments. El més normal seria amb unes eleccions".

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut