Madrid

El 0,87% del PIB correspon a tràfic de drogues i prostitució amb el nou càlcul a què obliga Brussel·les

El PIB suma 1,049 bilions fins al 2013 amb el nou càlcul de l'INE després d'aplicar-hi els canvis de metodologia i estadístics a què obliga Brussel·les

RedaccióActualitzat

El Producte Interior Brut espanyol ha crescut en 26.193 milions d'euros i suma 1,049 bilions fins al 2013 amb el nou càlcul de l'Institut Nacional d'Estadística després d'aplicar-hi els canvis de metodologia i estadístics a què obliga Brussel·les. Ara s'ha tingut en compte, per primera vegada, l'impacte econòmic d'activitats il·legals com el contraban, el tràfic de drogues i la prostitució o la despesa en investigació i desenvolupament i militar.

En total, les activitats il·legals suposen un 0,87 % del PIB: la prostitució representa un 0,35% i el tràfic de drogues, un 0,50%, basant-se en el 2010, any base de referència. No obstant, la incorporació d'activitats il·legals té menys impacte en la pujada del PIB que el reconeixement com a inversió de la despesa en I+D+i (1,17 % el 2010), que fins ara es computava com a consum, però no pas com a inversió a llarg termini. 

L'Institut Nacional d'Estadística ha publicat les noves dades del PIB espanyol des del 2010 fins al 2013; en els pròxims dies ho farà a partir de l'any 1995 amb el mecanisme a què obliga Brussel·les. A partir d'ara es té en compte l'impacte econòmic d'activitats il·legals com el tràfic de drogues i la prostitució. D'aquests sectors, se n'ha fet una estimació a través, per exemple, de les dades de les operacions policials de confiscació de drogues i de les enquestes que ha fet arribar l'institut d'estadística als clubs i prostíbuls.

Una altra part de la pujada del PIB és conseqüència de la informació que es va obtenir en revisar el cens de població, i també, en gran part, del fet que es reconegui com a inversió la despesa en investigació i desenvolupament.

L'augment del producte interior brut farà que el dèficit, que es calcula en relació amb el PIB, baixi automàticament. D'aquesta manera, el govern espanyol podria gastar més sense sobrepassar els objectius a què s'ha compromès amb la Unió Europea: un 4,2% del PIB per al 2015.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut