Palma

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears declara nul el decret de trilingüisme a les escoles

La justícia dóna la raó als recursos dels sindicats contra la llei del govern del popular José Ramón Bauzá

RedaccióActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears ha declarat nul el decret de trilingüisme a les escoles de les Illes, aprovat l'abril de l'any passat pel govern del popular José Ramón Bauzá. El tribunal estima els recursos presentats contra el decret per STEI, Comissions Obreres i la UGT.

El TSJB assenyala que el govern balear va incomplir el tràmit obligat d'informar la Universitat de les Illes Balears: "Si l'Estatut preveu per a la Universitat una funció assessora del govern en tot allò relatiu a la llengua catalana, no pot obviar-se la seva intervenció en aquesta matèria. Per tant, els seus informes són preceptius". El tribunal conclou que el decret viola la llei balear 4/2011 de bona administració i de bon govern, que en relació amb els avantprojectes de llei exigeix una avaluació prèvia, concretada en la memòria de l'anàlisi de l'impacte normatiu, que considera insuficient.

Un dels punts del tractament integrat de llengües (TIL), anul·lat aquest dimarts, estableix que, com a part del projecte educatiu de cada centre, ha de tenir com a objectiu fonamental equilibrar la presència del castellà, l'anglès i el català. Això suposa, però, un greuge a la immersió lingüística en català a les Balears.

Els sindicats van recórrer el decret adoptat per José Ramón Bauzá argumentant que anava contra la llei perquè vulnerava el dret dels professors i dels consells escolars per poder aprovar els seus projectes educatius. Defensaven que, segons la LOE -llavors vigent-, el govern no podia imposar un projecte unitari a tots els centres.

El tribunal que ha anul·lat el TIL és el mateix que l'any passat va dictaminar la suspensió cautelar d'aquest decret, abans que comencés el curs. En aquella oportunitat, Bauzá va esquivar la decisió judicial aprovant un decret d'urgència per garantir que s'aplicaria.

Anar al contingut