Edimburg

Escòcia diu "no" a la independència

RedaccióActualitzat

Escòcia ha decidit amb claredat. Després d'una nit d'intens recompte, s'ha imposat el "no" amb un 55,3% enfront del 44,7% del "sí". Ha estat una jornada històrica, amb una participació massiva, i que s'ha viscut com una festa; una festa amb final unionista. Finalment, la diferència entre les dues opcions ha estat de més de 370.000 vots, més de deu punts.

És un resultat una mica més ampli del que s'esperava, després que al llarg de l'estiu el "sí" havia anat guanyant terreny i els últims dies les enquestes pronostiquessin un frec a frec. De fet, amb una participació històrica, el "no" s'ha imposat a la gran majoria de les circumscripcions i només quatre s'han decantat pel "sí". Són Glasgow, Dundee, North Lanarkshire i West Dunbartonshire.

El recompte, doncs, no ha estat gaire emocionant, i és que aviat s'ha vist cap a on anaven els trets. En el moment en què han sortit els resultats de Glasgow, la circumscripció més gran, les coses s'han començat a donar per fetes. I és que tot i que hi ha guanyat el "sí", ho ha fet amb un percentatge inferior del que s'esperava, insuficient per capgirar el resultat. La principal ciutat del país ha votat per un 53% per la independència, però a banda del resultat, cal destacar la participació, que ha estat del 75%, uns deu punts per sota de la mitjana; un fet que pot haver estat força decisiu per a la victòria del "no".

Més tard, amb el resultat d'Edimburg tot plegat s'ha donat per dat i beneït, tot i que fins i tot abans alguns mitjans com la BBC ja havien donat per definitiva la victòria del "no". A la capital escocesa, i com ja s'esperava, ha guanyat el "no" amb 194.638 vots enfront dels 123.927 del "sí". Amb una participació del 84,27%, el "no" ha obtingut el 61,1% i el "sí", un 38,9%.

La primera reacció d'Alex Salmond ha estat felicitar Glasgow a través de Twitter.


Però, quan només faltava el resultat d'un districte, Salmond ha comparegut per reconèixer el resultat. El primer ministre escocès ha assegurat que continuarà lluitant per la independència, però ha admès que ara per ara els escocesos no la volen. Salmond ha destacat que ha estat una festa de la democràcia i que ara cal obrir una negociació amb Londres.

A l'altre bàndol, la primera reacció del primer ministre britànic, David Cameron, també ha estat a través de la xarxa social. Cameron, quan ja era evident que guanyava el "no", ha volgut felicitar la cap de la campanya unionista:
A les vuit del matí, el primer ministre ha comparegut davant dels mitjans. Ha expressat la seva satisfacció pel resultat del referèndum, que, segons ha dit, "ha mantingut el nostre país de 4 nacions junt", i ha reiterat la seva promesa d'ampliar l'autonomia d'Escòcia. Cameron ha assegurat que pren nota del resultat.

Ara s'obre un període d'incertesa. Si bé la Gran Bretanya no perd Escòcia, és evident que les coses canviaran.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut