Barcelona

CaixaBank, BBVA i Santander, els tres principals aspirants a comprar Catalunya Banc

CaixaBank, BBVA i Santander, els tres principals aspirants a comprar Catalunya Banc

ACNActualitzat

El BBVA, CaixaBank i Banco Santander són els tres principals aspirants a comprar Catalunya Banc després que divendres a la mitjanit es va acabar el termini per presentar les ofertes al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

Les tres entitats han confirmat que participaran en la subhasta de la fins fa poc segona caixa catalana, que va ser rescatada l'any 2011 per l'Estat. Hi podria haver alguna entitat més a la cua. S'especula amb una quarta oferta que ara per ara sembla improbable.

El FROB obrirà aquest dilluns els plecs de les ofertes i confia que una sigui prou atractiva (un 50% i 200 milions d'euros superior a la segona millor licitació) per adjudicar definitivament Catalunya Banc. Si això no és possible, s'hauria de fer una segona volta perquè els candidats presentin una oferta millor i "definitiva".

En aquesta segona volta hi podrien concórrer noves entitats i potser s'hi podrien tornar a apuntar Société Générale, Kutxabank o el Banc Popular, que inicialment estaven interessats en Catalunya Banc.

Sense més ajudes públiques

Dies abans del tancament del termini, el fons inversor nord-americà Blackstone va adquirir per prop de 6.400 milions la cartera de crèdits dubtosos de Catalunya Banc, formada principalment per préstecs hipotecaris. El FROB, que hi va donar suport amb 572 milions i la participació en un fons de titularització d'accions, va avisar que no hi haurà més ajudes públiques per fer més atractiva Catalunya Banc. L'entitat ha rebut més de 13.000 milions d'euros per al seu sanejament.

Aquesta és la tercera vegada que el FROB intenta vendre l'antiga Catalunya Caixa. Les dues primeres ocasions, el juny del 2012 i el març del 2013, van acabar en fiasco perquè no hi havia interès per part del mercat. El president del FROB, Fernando Restoy, va admetre el mes de febrer que s'ha d'evitar per "tots els mitjans una tercera suspensió del procés".

Catalunya Banc té 196 sucursals i representa un 11% del sector bancari a Catalunya.

Anar al contingut