Barcelona

Boi Ruiz garanteix que els llits que es tanquin a l'estiu es reobriran a la tardor

El conseller de Salut remarca que les urgències funcionaran com tots els estius i atribueix els problemes de la sanitat catalana al finançament i no pas a la crisi econòmica

RedaccióActualitzat

La Conselleria de Salut tancarà aquest estiu el 16% dels llits dels hospitals catalans, xifra similar a la de l'any passat. El departament justifica la mesura per una disminució del nombre de pacients i per la necessitat d'estalviar. En les últimes setmanes, el malestar dels professionals sanitaris s'ha fet evident. Metges dels hospitals de Vall d'Hebron i Bellvitge han denunciat l'escassetat de recursos i el col·lapse d'Urgències.

A aquestes denúncies s'hi ha sumat el sindicat UGT, que ha acusat la Generalitat del tancament estructural de més de 1.085 llits als principals hospitals públics catalans des del 2010 per criteris purament economicistes i que busquen un canvi del model sanitari català. "S'aprofita el període d'estiu per tancar llits estructurals, com ha anat passant des de l'any 2010", ha dit la secretària d'Estat del Benestar i Treball d'UGT a Catalunya, Laura Pelay,

En una entrevista a "Els matins" de TV3, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha assegurat que el nombre de llits als hospitals catalans tornarà a la tardor als nivells anteriors a la reducció que es fa durant l'estiu.

Ruiz ha explicat que no es pot generalitzar el problema de les Urgències a l'hospital de la Vall d'Hebron, on, segons ha recordat, s'està fent un canvi de model. "No hem de generar alertes ni neguits. Les Urgències dels hospitals de Catalunya funcionen com han funcionat tots els estius i continuaran funcionant exactament igual. Les organitzacions sanitàries estan molt tensionades, per raons òbvies, com estan tots els sectors".

Sobre les llistes d'espera, el conseller ha dit que les noves dades que es faran públiques apunten cap a una millora, que s'hauria de consolidar el 31 de desembre. En una compareixença al Parlament de Catalunya al març, Ruiz va mostrar unes dades que asseguraven que prop de 24.000 pacients a Catalunya superaven el mig any d'espera per poder sotmetre's a alguna de les 14 intervencions quirúrgiques garantides en aquest temps.

El conseller ha atribuït els problemes de la sanitat catalana al finançament i no a la crisi econòmica.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut