Pastor, Santamaría i Báñez en la roda de premsa d'aquest divendres.
Roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres.
Madrid

El govern espanyol aprova tot un seguit de mesures diverses per la via ràpida amb un decret llei

L'executiu de Madrid aprova tot un seguit de mesures diverses per la via ràpida amb un decret llei

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha aprofitat la via del decret llei per aprovar una sèrie de mesures urgents. Es tracta de desenes de mesures que poca cosa tenen a veure les unes amb les altres. La via del decret llei permet al govern aprovar normes amb rang de llei sense passar per les Corts.

Una pàgina web que es dedica a analitzar el que es publica al BOE, "El boe nuestro de cada dia", se'n fa ressò aquest dissabte

En aquesta norma, de 172 pàgines, sorprèn la varietat de mesures aprovades.

Alguns exemples:

- L'Estat pagarà gairebé 164 milions a Gas Natural en cinc anys pel gasoducte del Magreb. El text reconeix el deute, que es recuperarà en cinc anys i que sorgeix del laude de la Cort d'Arbitratge de París, que va fallar en contra de Gas Natural en la seva pugna contra l'empresa pública algeriana Sonatrach.

- El govern cedeix el registre civil als registradors. A partir del 15 de juliol del 2015 seran els registradors els responsables d'aquest servei, que fins ara anava a càrrec dels jutges.

- Impost als dipòsits bancaris del 0,03%. L'impost serà ingressat a les comunitats autònomes segons la zona on estigui radicada la seu de l'entitat. El govern espanyol ja havia posat en marxa aquest impost, però ho va fer al 0%, per anul·lar les taxes que estaven aprovant algunes comunitats autònomes. A Catalunya, el Parlament va aprovar la llei de dipòsits bancaris, però no es va arribar a aplicar perquè va entrar en competència amb l'impost espanyol, que preval sobre l'autonòmic.

- Defensa podrà contractar 200 militars més. Tot i que la contractació d'empleats públocs està congelada, hi ha algunes matèries en què es permet una taxa de reposició del 10%, com és el cas de l'exèrcit.

- Bonificacions en la quota de la seguretat Social per contractar menors de 25 anys que no treballin.

- El cine de poble no pot ser d'estrena. Prohibit projectar pel·lícules d'estrena (menys d'un any en cartell) en sales de cine d'administracions públiques, com per exemple ajuntaments.

- Tot a punt per privatitzar Aena. El govern espanyol està decidit a a privatitzar el 49% del gestor aeroportuari en un sol paquet.

- Imposició de taxes màximes per cobrament amb targeta.

- Regulació dels "drones". Els avions no tripulats civils hauran de tenir matrícula que els identifiqui.

- La norma obre la porta a instal·lar hotels i restaurants en ports del patrimoni històric.

- L' ICO concedeix un préstec de 115 milions a l'Ajuntament de Llorca.

Anar al contingut