Barcelona

La Federació de Municipis cessa el secretari general de l'entitat per la gestió de les dietes dels alcaldes

El destituït Adolfo Moreno hauria encarregat i amagat durant mesos un informe que ja apuntava possibles irregularitats

RedaccióActualitzat

La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) ha cessat el secretari general de l'organització, Adolfo Moreno, que mantenia el càrrec des de l'època en què dirigia la federació l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, que ja ha abandonat l'entitat. Moreno era la seva mà dreta. Ha estat en una reunió d'urgència convocada aquest divendres.

L'FMC va saber dilluns l'existència d'un informe fet al febrer i encarregat pel mateix Adolfo Moreno, que ja apuntava irregularitats en les dietes dels alcaldes. Fins ara Moreno l'hauria tingut amagat.

A banda de la decisió de la destitució del fins ara secretari general de l'organització, l'FMC ha acordat dipositar en un compte bancari els diners d'aquestes dietes, que s'haurien cobrat entre el 2011 i el 2012 per part dels 44 alcaldes membres. També han decidit coordinar tots junts la defensa jurídica i obrir una línia d'investigació per si cal depurar més responsabilitats

De moment, la fiscalia ha demanat que se citi a declarar com a imputats els 44 alcaldes amb càrrecs directius a la federació que figuren en un informe dels Mossos d'Esquadra. La investigació policial conclou que hi ha prou indicis que apunten a una pràctica "irregular i prolongada en el temps" i que consistiria a pagar una quantitat fixa mensual als membres del comitè executiu mitjançant diversos conceptes: dietes d'òrgans de govern, dietes i desplaçaments, desplaçaments, relacions territorials i jornades territorials i sectorials. Aquests diners, però, no estarien justificats.

El secretari general de l'FMC va advertir al que era president de l'entitat el 2012, Manuel Bustos, de la possibilitat que la premsa s'assabentés dels presumptes sobresous: "Tens cada mes una transferència. Se n'assabentaran, i el dia que t'enxampin amb una mentida així t'enfonsaran."

A la mateixa conversa telefònica intervinguda i recollida a l'informe dels Mossos d'Esquadra dins d'una peça separada del "cas Mercuri", Moreno insisteix a qui també era alcalde de Sabadell: "Et pot costar el lloc dir una mentida (...) i al final sabran el que cobres; no t'enganyis, ho sabran."

Tot i que tots els membres del comitè executiu rebien un pagament fix mensual, les quantitats eren significativament diferents depenent del càrrec: dels prop de 24.000 euros suposadament cobrats per Bustos entre el 2011 i el 2012 com a president, fins als 1.326 que presumptament van percebre alguns dels vocals en el mateix període.

Alguns dels alcaldes afectats han fet declaracions. N'hi ha que anunciat que tornaran els diners, com ara els de CiU, ERC i el PSC; d'altres neguen haver cobrat cap dieta, i uns altres defensen que aquests imports estaven justificats.

La Federació de Municipis de Catalunya insisteix a defensar l'honestedat d'aquesta institució, que aplega més de 660 municipis, la majoria socialistes, i espera que la situació s'aclareixi al més aviat possible.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut