Madrid

Els etarres detinguts van posar la bomba a la T-4 i preparaven un atemptat a la Castellana

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat que els presumptes etarres Martín Sarasola i Igor Portu, ingressat a l'Hospital de Donostia, a Sant Sebastià, així com un altre de fugit, Mikel San Sebastián, són els autors materials de l'atemptat contra la T-4 de l'aeroport de Barajas, que va provocar dos morts. Interior ho assegura després que Martín Sarasola hagi relatat amb gran precisió els fets en la seva declaració. Tots tres formarien part del mateix comando, responsable de les últimes accions més importants d'ETA. A més, segons Rubalcaba, planejaven atemptar en una zona comercial de Madrid. Rubalcaba també ha assegurat que les investigacions al voltant de les suposades tortures a Portu i Sarasola avalen la versió de la Guàrdia Civil.

Actualitzat
Sarasola, Portu i San Sebastián juntament amb l'altre presumpte etarra fugit, Joseba Iturbide, formarien part d'un important comando creat per l'etarra José Antonio Aranibar, detingut el juliol, al País Basc francès, quan intentava introduir a Espanya un cotxe bomba. L'atemptat havia de produir-se coincidint amb el debat de l'estat de la nació

A partir de 2005, aquest comando hauria començat a actuar, convertint-se en un dels més actius. Tres dels seus integrants, Martín Sarasola, Igor Portu i Mikel San Sebastián, serien els responsables de l'atemptat a la T4 de l'aeroport de Barajas, el desembre de 2006, segons ha anunciat el ministre de l'Interior.

Aquesta no seria l'única acció dels membres d'aquest grup. Segons Rubalcaba, estarien implicats en la voladura d'una discoteca a Guipúscoa el 2005. Sarasola i Portu, tots dos detinguts, serien els autors materials de l'explosió d'una autocaravana carregada amb 100 quilos d'explosius a les Coves de Vinromà, a Castelló.

Així, tots tres formarien part del mateix comando, responsable de les últimes accions més importants d'ETA. A més, segons Rubalcaba, planejaven atemptar en una zona comercial de Madrid. Es tracta del centre comercial i de negocis Azca, el cor financer de Madrid, amb edificis com la Torre Picasso o la seu del BBVA i a tocar de l'estadi Santiago Bernabéu. Sota terra, túnels i aparcaments. I en un d'ells és on volia atemptar pròximament el comando d'ETA desarticulat diumenge.

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha remarcat la importància d'aquestes detencions, a la vegada que ha elogiat la tasca de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, ja que els dos detinguts eren membres legals d'ETA, és a dir, no fitxats. Això dificultava la seva identificació. L'operació encara continua oberta.

Pel que fa a la polèmica per les lesions al presumpte etarra Igor Portu i Martín Sarasola, Rubalcaba ha dit que la policia ha actuat complint la legalitat i ha subratllat l'especial interès del cos armat i del govern a aclarir els fets, ja que, ha dit, si una cosa diferencia un govern democràtic dels terroristes, és l'autoritat moral.
Anar al contingut