Pere Navarro al consell nacional del PSC.
Pere Navarro al consell nacional del PSC.
Barcelona

Pere Navarro marxa després de "moments difícils" i deixa un partit en què "els matisos han superat el projecte"

Els socialistes encaren ara un període de transició sense un successor clar després de la renúncia de Núria Parlon

RedaccióActualitzat

Pere Navarro ja no és el primer secretari del PSC. El fins ara líder dels socialistes catalans ha fet efectiva la renúncia que ja va avançar aquesta setmana. Navarro ho ha fet en una consell nacional extraordinari crucial per al partit, però que sembla que ha començat amb mal peu. La principal candidata a succeir Navarro ha renunciat a optar a la secretaria.

Núria Parlon ha anunciat moments abans de l'inici del consell nacional que no es presentarà per substituir Pere Navarro. El nom de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet era el que sonava amb més força, però Parlon veu incompatible compaginar la feina d'alcaldessa i diputada al Parlament amb la de primera secretària.

"Els matisos han superat el projecte"

En la seva intervenció en el consell nacional, Navarro ha explicat que ha presentat la dimissió per ser "conseqüent" amb els seus principis i "posar l'interès col·lectiu i la defensa del projecte per damunt dels interessos personals".

El fins ara primer secretari dels socialistes catalans ha reconegut en el seu discurs que ha viscut moments molt complicats en la seva etapa al capdavant de la formació, en especial pel missatge negatiu que, diu, es va enviar a la ciutadania arran de la falta d'unitat al partit sobre el procés sobiranista.

"La irrupció del debat independentista canvia l'escenari polític i l'interès mediàtic. La crisi econòmica passa a un segon pla i l'actualitat se centra en un debat que divideix i que obliga a tots els partits a posicionar-nos. En aquest procés, el PSC pateix més que cap altra"

Navarro admet que el debat sobiranista i la fractura que ha provocat en el grup parlamentari han afectat molt negativament la seva gestió.

"Cal reconèixer que la fractura al sí del grup parlamentari va enviar un pèssim missatge ala societat. El PSC deixava d'estar unit en la diversitat per esdevenir un partit dividit. Els matisos havien superat el projecte"

Navarro ha aprofitat per reivindicar la vigència del projecte federal del PSC i la necessitat de tornar a ser una alternativa de govern, tot i que no a qualsevol preu, ha precisat.

De cara al futur, demana a la nova direcció que no caigui en el debat "simplista i perillós". Assegura que "avui més que mai és temps d'intel·ligència, responsabilitat i coratge" i ha deixat clar que donarà un suport "incondicional" al nou primer secretari, que segons el seu parer ha de ser elegit directament pels militants.

Navarro considera que Catalunya "necessita un PSC fort com mai, plural, on càpiga tothom i que doni alternativa a les polítiques de la por de la dreta", projecte que ell "ha intentat construir".

Una gestora per pilotar la transició

La formació encara ara un procés de transició que podria culminar al juliol amb un congrés extraordinari. Ara per ara només s'ha postulat el regidor de Palafolls Josep Rueda. I Miquel Iceta s'ha ofert al partit "per al que faci falta".

El consell nacional ha aprovat una comissió gestora pilotarà la transició. Estarà presidida per l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. Aquest òrgan dirigirà el partit fins al pròxim congrés extraordinari, que es farà al juliol.

Anar al contingut