Afganistan

L'Afganistan tria el successor de Karzai en unes eleccions marcades per la violència talibana

Els nombrosos atacs dels talibans marquen la jornada electoral i deixen un balanç de més de 50 morts

RedaccióActualitzat

L'esclat d'una bomba provoca la mort d'11 persones a la província afganesa de Samangan al final d'una jornada electoral marcada pels atacs violents dels talibans. Els morts, que havien treballat en la preparació de la segona volta de les eleccions presidencials, sortien del col·legi electoral quan una bomba va fer esclatar l'autocar en què viatjaven.

Més de 7 milions d'afganesos han participat en la segona volta de les eleccions presidencials en una jornada marcada per la violència.

Malgrat les amenaces dels talibans, des de primera hora els col·legis electorals han registrat una alta participació. La Comissió Electoral afganesa calcula que la participació estarà per sobre del 50 per cent del cens. Els resultats d'aquests comicis es coneixeran a partir del 22 de juliol.

En la jornada de votació hi ha hagut més de 150 atacs dels insurgents talibans en diverses zones de l'Afganistan, inclòs el llançament de dos coets contra l'aeroport del Kabul. L'acció més cruenta ha estat a l'est del país, on els talibans han disparat un coet contra una zona residencial i han matat cinc adolescents de 13 i 14 anys.La violenta jornada electoral es tanca amb un balanç de més de 50 morts entre civils, soldats de l'exèrcit afganès i insurgents.

Aquests comicis han de servir per decidir el successor del fins ara president, Hamid Karzai. Els candidats són l'exministre d'Exteriors, Abdullah Abdullah, i l'exministre de Finances, Ashraf Ghani, que va quedar segon en la primera volta de les eleccions.

El successor del president Hamid Karzai haurà d'afrontar la inseguretat del país, una difícil reforma econòmica, posar fre a la corrupció i pal·liar els efectes que per a la seguretat té la retirada gradual de les tropes de l'OTAN. El nou president també haurà de firmar el polèmic compromís amb Washington perquè els Estats Units mantinguin la presència militar al seu país després de finals d'any.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut