Madrid

El rei no acudirà a la proclamació de Felip VI per donar més protagonisme al seu fill

En canvi, Joan Carles sí que acompanyarà Felip en la salutació que el nou rei i la seva esposa, Letícia, dirigiran als ciutadans des del balcó principal del Palau d'Orient

RedaccióActualitzat

El rei Joan Carles no assistirà la setmana vinent a la proclamació solemne de Felip VI com a nou rei d'Espanya per "donar el màxim protagonisme" al seu fill, però sí que ho farà la reina Sofia, segons ha confirmat un portaveu del palau de La Zarzuela.

En canvi, Joan Carles sí que acompanyarà Felip en la salutació que el nou rei i la seva esposa Letícia dirigiran als ciutadans des del balcó principal del Palau d'Orient. També l'acompanyarà en un acte previ a la proclamació, al palau de La Zarzuela, per imposar-li el faixí de capità general dels exèrcits.

En l'acte del dia 19 tampoc hi serà present la infanta Cristina, imputada pel "cas Nóos" i apartada de les activitats de la família del rei des del novembre del 2011. Sí que hi haurà, en canvi, la seva germana Elena; les infantes Pilar i Margarida, germanes de Joan Carles; i les filles del nou rei, la princesa d'Astúries i la infanta Sofia.

La cerimònia, en la qual Felip VI pronunciarà un discurs per exposar les idees principals del seu regnat, consistirà en el jurament i la proclamació del nou monarca. Quan el nou cap d'Estat i la reina arribin en automòbil al Congrés, el nou rei rebrà honors dels tres exèrcits a la carrera de San Jerónimo. Un cop hagi acabat l'acte, des de les escales de la porta del Congrés --reservada per a ocasions especials--, els reis presidiran una desfilada militar acompanyats de la princesa d'Astúries i la infanta Sofia.

Passeig des del Congrés fins al Palau Reial

Els nous reis faran un recorregut en cotxe des del Congrés dels Diputats fins al Palau Reial, passant pel passeig del Prado, Alcalá, la Gran Via i la plaça d'Espanya, fins a desembocar a la plaça d'Orient, una part del trajecte que la parella ja va fer amb motiu del seu casament l'any 2004. Al Palau Reial oferiran una recepció a diversos representants de la societat espanyola. En la seva proclamació, Felip VI vestirà l'uniforme de gala de l'Exèrcit de Terra.

Una proclamació solemne i austera

La Casa Reial ha organitzat tots els actes de proclamació del nou rei amb la filosofia que "tinguin la solemnitat i dignitat que requereixen uns esdeveniments històrics, juntament amb els criteris d'austeritat que recomanen els temps que corren". Un portaveu de La Zarzuela ha assenyalat que s'ha buscat no oblidar "la proximitat i la decisió de celebrar la proclamació del nou rei amb els ciutadans que vulguin assistir als actes als carrers o places de Madrid, que s'engalanaran per a l'ocasió".

"El protagonisme de l'acte d'abdicació correspon al rei Joan Carles, mentre que el de proclamació correspondrà al rei Felip", ha subratllat la mateixa font.

Abdicació el dimecres 18

El dimecres 18 a les sis de la tarda se celebrarà al Saló de Columnes del Palau Reial la cerimònia de sanció i promulgació de la llei orgànica per la qual es fa efectiva l'abdicació de Joan Carles I. L'endemà, a partir de quarts d'onze, la sessió conjunta de Congrés i Senat proclamarà el nou monarca, Felip VI.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut