Barcelona

Albert Batlle, exalt càrrec del tripartit, nou director dels Mossos d'Esquadra

Exmilitant del PSC, fins ara era director adjunt de l'Oficina Antifrau

RedaccióActualitzat

El govern ha nomenat Albert Batlle nou director dels Mossos d'Esquadra en substitució del dimissionari Manel Prat. Batlle, actual director adjunt de l'Oficina Antifrau de Catalunya, va militar a les files socialistes i, durant dos governs del tripartit -entre finals del 2003 i principis del 2011-, va ser director general de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil.

Ocupant aquest càrrec va haver de fer front al motí a la presó Quatre Camins, el 2004, quan feia només uns mesos que havia estat nomenat secretari de Presons del govern tripartit, un càrrec que va ocupar fins al 2011.

 

Nascut a Barcelona el 1953 i llicenciat en Dret per la UB, Batlle va començar la seva carrera política com a regidor a l'Ajuntament de Barcelona, on va ocupar diferents càrrecs des del 1995 fins al 2003.

Després de la seva etapa dins l'àrea d'Esports a l'ajuntament de la capital catalana, i del seu pas per Serveis Penitenciaris, dins de l'àrea de Justícia de la Generalitat, va entrar a formar part de l'Oficina Antifrau com a director adjunt.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha destacat que el govern ha optat per una persona "independent i amb experiència", però també "seriosa i molt lleial a la institució". Homs ha reconegut que les seves responsabilitats "no són senzilles", però ha valorat el seu "compromís".

Espadaler confia que aporti "serenitat" als Mossos

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha destacat que el de Batlle és l'únic nom que ell ha posat damunt la taula com a possible substitut de Prat, encara que no ha estat una aposta personal seva.

Espadaler ha destacat la llarga trajectòria del nou cap de la policia i ha confiat que aportarà "un punt de sentit comú, serenitat i criteri" al cos. El conseller ha precisat que no és que amb Prat no n'hi hagués, sinó que cal "mirar endavant" i millorar "el que sigui possible" dels Mossos en aquest moment "complex".

El titular d'Interior ha remarcat que Batlle respon al perfil que buscaven per gestionar els Mossos perquè té "capacitat demostrada de gestió" i "criteri propi".

Dubtes i escepticisme a l'oposició

Els grups de l'oposició al Parlament han coincidit a recordar la sevafalta d'experiència de Batlle en la gestió de cossos policials i polítiques de seguretat.

El portaveu adjunt del PPC, Santi Rodríguez,  ha criticat que la Generalitat hagi omès que va estar vincular al PSC i ha recordat que "repassant l'hemeroteca" s'ha topat que l'aleshores portaveu de CiU a la comissió de Justícia, Núria de Gispert, criticava Batlle per la "incapacitat manifesta" per gestionar els centres penitenciaris".

Des del PSC, el diputat Ferran Pedret ha indicat que el nomenament "arriba més de tres setmanes tard", en referència a Can Vies, i ha dit que suposa que ha tingut una "evolució ideològica" des que era a les files del PSC.

La portaveu del grup d'ICV-EUiA, Dolors Camats, també ha mostrat la seva "sorpresa" pel nomenament de Batlle, persona que li mereix "tot el respecte" i ha afegit que espera que obri una nova etapa "donada la conflictivitat social que viu el país"

C's ha demanat que Batlle comparegui al Parlament per explicar quina política d'ordre públic defensarà, mentre que la CUP ha afirmat que "el seu currículum no l'acompanya gaire, perquè quan dirigia les presons es va produir un motí a Quatre Camins i ell va optar per tapar les denúncies per tortures".

ERC, per la seva part, ha valorat la "trajectòria" de Batlle i li ha reclamat "un nou model policial".

Els sindicats dels Mossos el veuen inexpert

Menys benèvols amb Batlle han estat els sindicats dels Mossos, que esperen que el seu nou cap estigui obert al diàleg i defensi el cos en situacions complicades com el "cas Quintana" o el "cas Benítez".

Tots els sindicats han lamentat, en declaracions a l'ACN, que el nou director no vingui del món policial. Des de SAP-UGT, Valentí Anadón creu que hauria estat "molt recomanable" que provingués d'aquest entorn, perquè Batlle necessitarà un temps d'adaptació que "no tenim".

En termes similars s'expressa Toni Castejón, del sindicat de Mossos adscrit a CCOO: "Ens hauria agradat que fos un home amb formació policial". Més enllà d'això, ha convidat Batlle a "canviar la dinàmica i el rumb" de l'equip anterior, "sobretot" pel que fa a "defensar el cos" i a "donar la cara quan tenim acusacions greus".

Finalment, Ramon Labrador, portaveu del sindicat CAT de Mossos, lamenta que Batlle té "poca o gens d'experiència policial si no és que ens sorprèn" i li ha demanat que s'impliqui perquè "sembla que de vegades l'enemic el tingui a casa, en aquest cas dels nostres comanaments".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut