Madrid

Felip serà proclamat nou rei d'Espanya el 18 de juny després que el Consell de Ministres ha regulat l'abdicació

El Consell de Ministres ja ha enviat a les Corts una llei orgànica de només un article i una disposició final per regular únicament l'abdicació del rei Joan Carles en el príncep Felip i no futures possibles abdicacions.

La Mesa del Congrés té previst que Felip sigui proclamat rei el 18 de juny.

El rei i el seu successor han aparegut junts en el primer acte públic després de l'anunci.

RedaccióActualitzat

La proclamació del nou rei Felip VI es prepara a corre-cuita perquè pugui fer-se en el termini mínim previst. L'endemà de l'anunci d'abdicació del rei Joan Carles, el Consell de Ministres ha celebrat una reunió extraordinària per redactar la llei orgànica necessària per regular el procés d'abdicació del monarca i ja l'ha enviat a les Corts per a la seva tramitació. Amb aquesta celeritat, la mesa del Congrés ha establert un calendari segons el qual la proclamació de Felip VI com a nou rei d'Espanya podria ser el 18 de juny. Falta que la Casa Reial confirmi la data, però aquesta és la que les Corts tenen previst.

La llei orgànica que s'ha aprovat té només un article i una disposició final única i regula tan sols l'abdicació del rei Joan Carles en el príncep Felip i no futures possibles abdicacions.

En concret, el text del projecte de llei aprovat diu així: "S. M. el rei Joan Carles I de Borbó abdica la corona d'Espanya. L'abdicació serà efectiva en el moment d'entrada en vigor de la present llei orgànica." La disposició final única indica que l'entrada en vigor tindrà lloc en el moment de la seva publicació al "Butlletí Oficial de l'Estat".

Els mecanismes de l'Estat s'han posat en marxa i la llei orgànica sobre la successió l'ha aprovat el Consell de Ministres aquest dimarts perquè pugui rebre el vistiplau del Congrés la setmana que ve, de manera que el Senat faci el mateix procés la següent. De moment, la mesa del Congrés ja ha donat llum verda a la tramitació de la llei.

El calendari previst és que dimecres 11 de juny a les 9 del matí el Congrés debati les esmenes a la totalitat a la llei que s'hagin presentat fins dilluns que ve i la voti. Si, com es preveu, s'aprova, el text s'enviarà al Senat perquè el ratifiqui al cap d'una setmana. Això podria ser qualsevol dia de la setmana del 16 de juny, segons ha explicat el president del Congrés, Jesús Posada. L'endemà es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat i començarà aleshores el regnat de Felip VI de Borbó. Una de les dates que sonen com a més probables és que el debat al Senat sigui el 17 de juny i la publicació al BOE, el dia 18, però això, el president Posada no ho ha volgut confirmar.

Aquesta llei, que no s'ha fet en aquests 40 anys de monarquia parlamentària, passarà ara amb urgència pel Congrés i el Senat, on els vots del PP i el PSOE són suficients per proclamar, aviat, el rei Felip VI.

Després de la reunió de la junta de portaveus, els partits han avançat la posició que tindran en el debat que, previsiblement, acabarà amb un ampli suport a la norma. 

Un calendari ajustat

1-Consell de Ministres extraordinari

Aquest dimarts s'ha celebrat un Consell de Ministres extraordinari per aprovar la llei orgànica per a l'abdicació. Un text "senzill", de només un article, perquè "en un termini molt breu", tal com va anunciar Rajoy en la seva compareixença, les Corts puguin proclamar rei l'actual príncep d'Astúries. Després de ser aprovat, el text s'enviarà al Congrés, on la mesa fixarà els terminis.

2-Aprovació per majoria absoluta al Congrés i el Senat

Les dues cambres hauran de debatre i aprovar la llei d'abdicació. Ho faran per majoria absoluta i per lectura única, un procediment que permet que es faci ràpidament.

El procés pot ser tan ràpid com vulguin els grups parlamentaris. De fet, l'última reforma constitucional, que es va fer per introduir el límit de dèficit a la carta magna, es va fer entre finals d'agost i principis de setembre del 2011, en menys de 15 dies.

Les dates acordades són el dimecres 11 de juny al Congrés i el dimecres 17 de juny al Senat.

3-El rei sanciona i promulga la llei

Serà el mateix rei Joan Carles qui haurà de sancionar i promulgar la llei. Ell també serà qui n'ordenarà la publicació al "Butlletí Oficial de l'Estat".

4-Publicació al BOE

Quan la llei aparegui publicada al BOE, previsiblement el 18 de juny, serà quan es farà efectiva l'abdicació i comenci el regnat del nou monarca.

5-Proclamació del nou rei

S'arribaria a la celebració de la cerimònia de la proclamació, i l'actual príncep Felip esdevindria Felip VI.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut