Barcelona

Milers de persones es concentren arreu de l'Estat per reclamar la república després de l'anunci d'abdicació del rei

Madrid i Barcelona són escenari de grans mobilitzacions per demanar un referèndum sobre la continuïtat de la monarquia

RedaccióActualitzat

Milers de persones han seguit la crida de les forces d'esquerres a concentrar-se per reclamar un canvi de règim polític. El mateix dia que el rei Joan Carles ha anunciat que abdicaria, la plaça de Catalunya i la Puerta del Sol, entre molts altres escenaris, s'han omplert de veus a favor d'un referèndum sobre la continuïtat de la monarquia.

Partits com ERC, la CUP, ICV, EUiA i Esquerra Unida o Podem o també el moviment Procés Constituent han difós per xarxes la convocatòria de les protestes, que havien de començar a les 20.00. Des de minuts abans d'aquesta hora, però, ja hi havia manifestants als llocs escollits. A Barcelona, la concentració principal ha estat a la plaça Catalunya. A la resta de municipis, davant dels ajuntaments.

A la plaça de Catalunya de Barcelona, plena a vessar, les estelades i les banderes republicanes han compartit protagonisme, juntament amb cartells al·lusius al 9-N i al "sí-sí". S'han sentit crits a favor de la independència i s'hi ha vist una estelada de grans dimensions. Segons fonts municipals, unes 5.000 persones han participat en la concentració.

Entre els polítics que s'hi ha vist hi havia el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà, els dirigents d'ICV Joan Herrera i Dolors Camats, el coordinador d'EUiA, Joan Josep Nuet, el diputat socialista Ferran Pedret i membres de les Joventuts Socialistes.

A partir de les 9 del vespre, molts manifestants han marxat, i només un petit grup s'ha manifestat fins a la plaça de Sant Jaume.

A Girona, més d'un miler de persones han clamat per la república a la plaça del Vi, on s'ha vist una pancarta amb el lema "Escac al rei, escac a Espanya". La protesta ha acabat davant la subdelegació del govern espanyol. A Lleida, més de 500 persones han omplert la plaça de la Paeria. I a Tarragona, més de 700 persones s'han concentrat a la plaça de la Font, amb banderes republicanes i independentistes. Un cop han acabat els parlaments, s'ha cremat una imatge del príncep Felip enganxada en una caixa de cartró. La protesta ha acabat amb una marxa fins a la subdelegació del govern espanyol.

La veu republicana s'han fet sentir en ciutats com Mataró, on la plaça de l'Ajuntament ha quedat plena, Sabadell, on també ha quedat petita la plaça de Sant Roc, i en altres llocs com Vic, Manresa, Tortosa, on han interromput durant deu minuts el ple municipal, o Banyoles.

ERC ha demanat que la ciutadania hi anés amb estelades. La CUP ha demanat que es reivindiqui "la República dels Països Catalans". I ICV fa seu el lema "Volem república" i exigeix un referèndum sobre la continuïtat de la monarquia, petició que també han subscrit IU i Podem.

Sens dubte, però, és a Madrid on la manifestació ha estat més massiva. Unes 10.000 persones, segons la policia, s'han concentrat a la Puerta del Sol, que ha quedat plena de gom a gom, fins al punt que  els manifestants s'han escampat pels carrers del voltant, i el servei de metro hi ha quedat interromput fins dimarts.

El crit que més s'hi ha sentit és "Espanya demà serà republicana", juntament amb "Els borbons, a les eleccions" o "Transició real sense rei". Entre els assistents a la concentració hi ha hagut el coordinador general d'IU, Cayo Lara, els diputats de la mateixa formació Alberto Garzón i José Luis Centella i el coportaveu d'Equo, Juantxo López de Uralde.

"M'han sortit cabells blancs esperant la república. Encara no ha arribat, però ja és a prop, amb l'abdicació del rei. Estem reivindicant que és el moment de donar la paraula al poble", ha explicat Lara als periodistes. A més de la bandera tricolor i d'aquests partits, se n'han vist algunes del PSOE i les Joventuts Comunistes.

La mobilització s'ha fet sense autorització perquè no s'ha comunicat oficialment, segons ha informat la subdelegació del govern espanyol a Madrid. En acabar, ha començat una assemblea sobre la reforma de l'Estat.

Les mobilitzacions s'han repetit arreu de l'estat, en ciutats com València (5.000 persones), Palma (2.000 persones) o Bilbao (4.000 persones), i fins i tot a l'estranger, en llocs com Berlín, París, Londres o Brussel·les.

A més de les concentracions, una petició a internet ja suma més de 100.000 firmes a favor d'un referèndum sobre la monarquia.

VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut