Barcelona

Els veïns de Sants demanen que l'Ajuntament reobri Can Vies i exigeixen que s'aturi la violència

Aquest dijous hi ha hagut una nova cassolada, al final de la qual s'ha anat en manifestació fins a la comissaria de Les Corts

RedaccióActualitzat

El Centre Social de Sants-Associació de Veïns ha proposat a l'Ajuntament que aturi l'enderroc de Can Vies i faci "una proposta política audaç" al col·lectiu del centre autogestionat per reprendre el diàleg i acabar amb el conflicte que fa tres dies que dura al barri de Sants.

En un comunicat, els veïns també exigeixen que s'aturin els disturbis al carrer que hi ha al barri des de dilluns. La proposta del Centre Social de Sants té dos punts més: reobrir Can Vies i estudiar-ne la seva rehabilitació i reduir la presència dels Mossos d'Esquadra al barri.

Aquest dimecres a la tarda s'han reunit a la seu de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) l'associació veïnal amb el regidor del districte de Sants, Jordi Martí. A la reunió, també hi eren convocats els representants de Can Vies, però finalment no hi ha assistit ningú, perquè, en el mateix moment, estaven reunits en assemblea. El col·lectiu que habitava al centre autogestionat ha anunciat una roda de premsa per aquest divendres al matí en la qual respondran a la proposta dels veïns.

Aquesta trobada, impulsada pels veïns, ha estat el primer intent de diàleg després dels aldarulls. El Centre Social de Sants ha traslladat al regidor Jordi Martí que "el primer problema és desbloquejar" el conflicte.

Pel president de la FAVB, Lluís Rabell, "la imatge de l'excavadora ha estat el desencadenant de tota la reacció ciutadana perquè ha estat interpretada pels sectors juvenils com un símbol que s'està destruint un centre social autogestionat". Per contrarestar aquest efecte, creu que un "gest potent que tindria un simbolisme fort" seria que, a partir d'aquest divendres, les brigades "deixin de treballar" en la demolició de l'immoble.

Segons el president de la FAVB, Martí ha estat receptiu amb les propostes, tot i que algunes decisions superen el marc del districte i són competència de l'alcalde de la ciutat. Per la seva banda, el conseller del districte no ha volgut valorar la proposta davant dels mitjans i s'ha limitat a dir que l'únic objectiu de la trobada era "escoltar i recuperar el diàleg que es va trencar fa uns dies".

Paral·lelament, més d'un miler de veïns han participat aquest dijous al vespre en una nova cassolada a la plaça de Sants en protesta pel desallotjament. Al final de la cassolada, alguns dels assistents han anat en manifestació fins a la comissaria de Les Corts, on hi ha els detinguts pels aldarrulls de les últimes nits. Abans d'arribar a la comissaria, però, al carrer Numància s'ha desconvocat la protesta davant de la impossibilitat d'acostar-s'hi més pel fort dispositiu policial.

Fernàndez accepta fer de mediador

A l'espera que comencin les negociacions, la CUP ha acceptat que el diputat al Parlament David Fernàndez exerceixi de mediador en el conflicte. En un comunicat, la formació és partidària de buscar una sortida a la situació i recorda que Fernàndez ja ha mediat en els darrers mesos a petició del teixit social de Sants, "que és a qui es deu la CUP", precisen.

La CUP, però, evita condemnar els incidents de les tres darreres nits al barri i els atribueix a "un fracàs absolut de l'Ajuntament de Barcelona, la incapacitat d'entendre la ciutat en la seva complexitat i el menyspreu a les alternatives" que es construeixen des dels barris.

La formació proposa que, per trobar una solució, l'Ajuntament reobri urgentment i immediata el diàleg amb Can Vies i les associacions veïnals, "desmilitaritzi" el conflicte i, també, que dimiteixi el regidor del districte, Jordi Martí, a qui consideren "part directa, responsable i causant" del conflicte.

Mas demana negociació

Mentrestant, el  president de la Generalitat, Artur Mas, també ha demanat negociació i ha condemnat els actes vandàlics.

"Del que es tracta no és simplement de condemnar-ho, sinó de convidar sobretot totes les persones que puguin haver de defensar algun legítim interès que seguin a la taula i que mirin de trobar una solució que sigui de satisfacció comuna, mai serà de satisfacció completa per a ningú", ha dit Mas.

El conseller de l'Interior, Ramon Espadaler, ha augurat una quarta nit d'aldarulls a Barcelona i que es podrien repetir els disturbis. Espadaler ha considerat "probable" que hi torni a haver incidents i ha insistit que la Generalitat està "ocupada i preocupada perquè no vagin a més".

"Portem massa temps amb aquests disturbis i posarem tot el que estigui al nostre abast per evitar-ho. Tenim la sensació que aquest episodi, per mala sort, no ha acabat: seguim tenint tota la previsió d'utilitzar tots els recursos", ha afirmat.

Interior nega descoordinació

Durant la seva compareixença, el conseller Espadaler ha negat "descoordinació" i, després de considerar que "tot és millorable", ha assegurat que el dispositiu dels Mossos d'Esquadra "va funcionar coordinadament".

El conseller d'Interior ha explicat que des de la Delegació del Govern es va oferir formalment cooperació de la Policia Nacional, que es va incorporar, "com és habitual en casos d'aquest tipus, a la protecció dels edificis de dependències de l'Estat".

"Coordinem la seva protecció, i és el que vam fer ahir. Aquests efectius els vam disposar en aquestes seus de dependències de l'Estat i és una bona manera de cooperar, ho hem fet altres vegades i ho seguirem fent", ha insistit.

En declaracions als mitjans al Parlament, Espadaler ha reconegut que la nit de dimecres va ser una "nit complicada" a Catalunya, on es van dur a terme 56 concentracions de protesta, "la majoria sense incidents".

Espadaler ha confirmat que els aldarulls es van saldar amb 30 detencions, "tots ells gent jove, i dos d'ells menors d'edat que estan en mans ja de la Fiscalia de Menors".

El conseller ha relatat, a més, que entre els trenta detinguts, que es troben en dependències policials, n'hi ha dos de nacionalitat mexicana, dos colombians, un holandès i un de procedent de Bangla Desh.

"Seguirem sent estrictes en la contenció d'expressions de violència per seguir fent detencions i combatent el que no és tolerable, que són aquestes expressions violentes", ha conclòs.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut