Barcelona

Un 80% de quioscos de Barcelona i la seva àrea van a la vaga pel cànon que els cobren algunes distribuïdores

La persiana de molts quioscos i llibreries de Barcelona i la seva àrea metropolitana estarà abaixada durant tot el cap de setmana i fins dimarts en protesta pel cànon que han de pagar a les distribuïdores d'alguns diaris. Els diners que han d'abonar a aquestes empreses suposa la disminució a la meitat de l'import que cobren per la venda de diaris. L'Associació de Premsa de Barcelona xifra el seguiment de la vaga en un 80%.

Actualitzat

El conflicte es va iniciar amb l'empresa distribuïdora Marina Press, que s'encarrega de repartir diaris com "La Vanguardia", l'"Avui" i "Mundo Deportivo", a més de diferents revistes. Des de feia ja alguns dies, diversos quioscos es negaven a vendre els productes que distribueix aquesta empresa per la reducció en el cànon que cobren i pels ports que han de pagar alguns punts de venda. L'empresa, com a resposta, ha deixat de repartir-los diaris.

Davant d'aquesta situació, l'Associació de Venedors de Premsa de Barcelona ha convocat tres dies de vaga als quioscos de Barcelona i l'àrea metropolitana, un dia més del previst inicialment. A més, els emblemàtics quioscos de la Rambla també s'han sumat a la convocatòria i han anunciat que tampoc vendran diaris els propers dos dies. Durant tot el dissabte només han venut records turístics i altres productes que no tenen res a veure amb la premsa diària, i molts han optat simplement per no aixecar la reixa metàl·lica.

Els convocants de la protesta es queixen que els vulguin retallar els guanys tot i la duresa de la seva feina, i denuncien que la quantitat d'impostos que han de pagar són en bona part els culpables que últimament hagin tancat tants quioscos a Catalunya, perquè cada vegada els és més difícil aguantar els negocis.

El president de l'Associació de Venedors de Premsa de Barcelona, Pere Collado, ha explicat que cada quiosc ha de pagar 600 euros al mes per assegurar-se que les distribuïdores els portin la premsa, amb independència dels exemplars que venen, malgrat que, segons ell, hi ha una llei del 1972 que prohibeix aquest pagament.


Anar al contingut