El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz.
El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz.
Madrid

L'Audiència Nacional excarcera set mariners sirians i ja són 43 els alliberats arran de la modificació de la justícia universal

El jutge Pablo Ruz posa en llibertat set mariners sirians que van ser detingut al mes d'abril a bord d'una embarcació amb 16 tones d'haixix

Actualitzat

En aplicació de la reforma de la justícia universal, el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha posat en llibertat set mariners sirians detinguts al mes d'abril en una embarcació amb 16.000 quilos d'haixix. Amb aquesta excarceració, ja són 43 els presumptes narcotraficants alliberats des de l'aplicació de la reforma de la justícia universal per no ser espanyols, perquè el presumpte delicte de tràfic de drogues no s'hauria comès a Espanya i per haver estat capturats en aigües internacionals en vaixells amb bandera d'un altre país.

En contra del criteri del magistrat, la fiscalia antidroga va argumentar que l'Audiència Nacional era competent per instruir el procediment perquè es va produir en la "zona contigua" del territori espanyol. En canvi, Ruz entén que "la jurisdicció espanyola no és competent per investigar" les actuacions dels set mariners sirians, que van ser detinguts a 22 milles de l'illa d'Alboran a bord de l'embarcació "Aseel", amb bandera de Tanzània.

Les excarceracions d'ençà de la reforma

Des que el PP va aprovar en solitari i pel tràmit d'urgència la reforma de la justícia universal, la sala penal de l'Audiència Nacional ha confirmat l'excarceració de 28 tripulants d'embarcacions que transportaven droga: tretze presumptes narcotraficants egipcis detinguts l'any passat, vuit sirians excarcerats el mes passat pel jutge Javier Gómez Bermúdez i set presumptes narcotraficants sirians més alliberats el 9 de maig passat.

A aquests, cal sumar-hi vuit mariners de nacionalitat egípcia que el jutge Fernando Andreu va deixar en llibertat també a l'abril, en una decisió a l'espera de ser revisada pel ple de la sala penal, un òrgan superior jeràrquicament als jutges instructors. Amb els set mariners posats en llibertat aquest dilluns, la xifra d'excarcerats arriba als 43.

Anar al contingut