Donetsk

Victòria aclaparadora del "sí" a la independència en el referèndum a l'est d'Ucraïna

A Donetsk guanya amb un 89,07% i a Lugansk, amb almenys el 94%

Actualitzat

Victòria aclaparadora del "sí" a la independència en el referèndum celebrat a les regions de l'est d'Ucraïna. A Donetsk, s'han mostrat majoritàriament a favor del "sí" un 89,07% dels votants, i un 10,19%, a favor del "no". I a Lugansk, entre un 94 i un 98% dels electors han votat a favor de la independència.

Es tracta d'un ampli vot favorable a desvincular-se de Kíev, i a partir d'aquí hi ha els que volen fer-ho de la mà de Rússia i els que volen ser independents. Els organitzadors de la consulta són conscients de les dificultats que trobaran perquè tant Kíev com la comunitat internacional reconeguin els resultats. Consideren que ha quedat demostrat que, a les regions de Donetsk i Lugansk, la gran majoria defensa trencar amb Kíev. Sigui com sigui, ara s'obre el capítol de les negociacions.

La pregunta, en el cas de Donetsk, era: "Aprova la independència de la República de Donetsk?", que obre la porta a continuar formant part d'Ucraïna o seguir els passos de Crimea i convertir-se en part de Rússia.

Un 94% a Lugansk

Els col·legis electorals van tancar a les deu de la nit a Donetsk i dues hores abans a Lugansk. Escrutades 28 de les 32 circumscripcions, entre un 94% i un 98% dels electors han votat a favor de la independència d'Ucraïna. El cap de la Comissió Electoral, Aleksandr Malijin, ha dit: "Estem esperant les dades de les comissions dels territoris conflictius on reben les pressions de la Guàrdia Nacional". "La votació ha estat vàlida", ha assegurat Malijin, que ha afegit que aquesta tarda es faran públics els resultats oficials definitius. Més del 81% dels habitants de Lugansk ha anat a les urnes en una consulta qualificada d'"il·legal" per Kíev.

Jornada tensa, amb un mort

La jornada ha transcorregut amb molta tensió. Una persona ha mort i diverses han quedat ferides en dos incidents. Segons l'agència russa Interfax, en una població de la regió de Donetsk hi ha hagut un tiroteig al costat de la seu de l'administració regional i hi ha mort una persona.

En algunes poblacions de Lugansk, els blindats de l'exèrcit han bloquejat l'accés dels ciutadans i les paperetes als col·legis electorals. Hi ha hagut enfrontaments i alguns veïns han resultats ferits.

A Mariúpol, a la regió de Donetsk, s'ha trobat penjat el cap de policia de la ciutat, segrestat divendres després dels enfrontaments de les forces de seguretat amb milícies prorusses.

Durant la nit s'han reprès els combats a prop de la ciutat rebel prorussa de Sloviansk i hi ha hagut tirotejos i fortes detonacions.

Sense reconeixement

El govern ucraïnès no reconeix el referèndum. Tampoc no el reconeixen ni Europa ni els Estats Units. La cancellera alemanya, Angela Merkel, fa costat a Kíev i amenaça el president rus, Vladímir Putin, d'aplicar més sancions contra Rússia si no col·labora amb les eleccions presidencials del 25 de maig i si no retira les tropes de la frontera.

Els candidats a les eleccions presidencials de finals de mes ni tan sols han citat el referèndum, en el primer debat televisiu que han tingut a la capital.

A l'espera de saber què farà Moscou, Putin es defensa dient que els organitzadors del referèndum no han fet cas de la petició que ell mateix els va fer fa uns dies, quan els va demanar que la consulta s'ajornés per més endavant. Ara caldrà veure quina interpretació fa dels resultats de la consulta.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut