Els telèfons mòbils Samsung Galaxy S i l'iPhone 4 d'Apple. (Foto: Reuters)
La demanda, en peu des del 2011 i amb un caràcter simbòlic, argumenta que els models Galaxy van copiar fins a cinc prestacions de l'iPhone. (Foto: Reuters)
Silicon Valley

Condemnen Samsung a pagar 90 milions a Apple per la còpia de prestacions

La indemnització per la còpia de prestacions de l'iPhone no suposa ni un 5% del que es demanava

RedaccióActualitzat

Un tribunal a Califòrnia ha condemnat aquest divendres Samsung a pagar gairebé 90 milions d'euros a Apple. Aquesta havia demandat la companyia coreana per la violació de cinc patents que s'han fet servir en telèfons mòbils, i el tribunal li ha donat la raó en dues.

Des que Samsung va treure al mercat els mòbils i tauletes Galaxy, totes dues companyies s'han enfrontat en tribunals arreu del món. Tot i així, la xifra es queda curta davant els 1.600 milions que havia demanat originalment Apple. Aquesta indemnització no suposa cap risc per a la competitivitat de Samsung.

El tribunal de San José, a Califòrnia, que ha deliberat durant tres dies, ha resolt que Samsung ha infringit dues patents en tots els seus models i una altra en alguns models. Tot i la indemnització, la sentència no prohibeix a la companyia seguir fabricant els telèfons. Tampoc afecta la seva comercialització a EEUU, que és el que busca la nord-americana Apple des de l'inici de la disputa al 2011.

Galaxy vs iPhone

Des que Samsung va llançar la sèrie Galaxy, el 2009, dos anys després de l'iPhone, va passar d'un 5% a més d'un 25% de quota de mercat, passant a ser el principal rival d'Apple i el número u en vendes en el mercat internacional. En el primer trimestre de 2014, el 31% dels telèfons mòbils adquirits al món han estat de Samsung, deixant Apple en segona posició.

El principal argument d'aquesta és que li van copiar algunes prestacions a l'iPhone, com els "enllaços ràpids" i els "suggeriments de paraules", que inclouen tots els models de Galaxy, o el "lliscar per desbloquejar", que tenen alguns.

Per la seva banda, Samsung argumenta que aquestes utilitats tenen un efecte menor en la decisió de compra, i que el que realment té un impacte son característiques com el preu, la duració de la bateria o el sistema operatiu.

La victòria d'Apple al jutjat té, però, un caràcter simbòlic, ja que reafirma la marca com l'autèntica revolucionària de la telefonia mòbil. "La sentència reforça el que ja han dit tribunals de tot el món: que Samsung ens va robar deliberadament les nostres idees", ha dit després del veredicte Kristin Huguet, portaveu d'Apple.

L'empresa nord-americana també havia demandat per les prestacions de "cerca universal" i "sincronització de fons", però el jurat va decidir que en cap cas aquestes s'havien copiat. Tot i així, quant als "suggeriments de paraules", va considerar que no només s'havia imitat, sinó que a més s'havia fet de manera intencionada.

Anar al contingut