Washington

L'operació a gran escala per recuperar Sloviansk deixa almenys dos pilots d'helicòpters de Kíev abatuts i cinc prorussos morts

Kíev confirma la mort de dos pilots d'helicòpters abatuts en l'operació per recuperar el control de la ciutat mentre els prorussos denuncien la mort de tres milicians i dos civils

RedaccióActualitzat

La crisi a Ucraïna continua ben viva i en les últimes hores s'ha enfortit la pressió sobre la ciutat de Sloviansk, on l'exèrcit ucraïnès ha llançat aquest divendres una operació especial contra els punts controlats pels activistes prorussos. Almenys dos helicòpters han estat abatuts per míssils. El Ministeri de l'Interior ucraïnès ha confirmat que els dos pilots han mort i que diversos militars més estan ferits.

El ministeri de Defensa de Kíev ha reconegut que un tercer helicòpter, que portava metges i medicines, ha rebut un impacte. Hi ha un militar ferit. Kíev assegura que ha detingut quatre persones per l'atac a un dels helicòpters, que s'hauria fet amb un llançamíssils.

A la ciutat, l'autoproclamat alcalde de Sloviansk, Viacheslav Ponomariov, ha xifrat en cinc els morts per l'operació de Kíev. Són tres milicians prorussos i dos civils. A més, ha assegurat que han capturat un pilor de l'exèrcit ucraïnès.

"Autèntics combats amb armes pesants"

L'operació a gran escala se centra a mirar de recuperar el control de Sloviansk, on els rebels prorussos ocupen els edificis públics. Segons el titular de l'Interior ucraïnès, Arsén Avakov, l'operació ha permès recuperar el control de deu punts fins ara en mans dels prorussos. Avakov assegura que controlen la meitat de la ciutat, però reconeix que hi ha "autèntics combats amb armes pesants".

Des de primera hora, s'han sentit trets i detonacions a la ciutat. No se sap quines són les baixes, si n'hi ha, en aquest bàndol, però el govern d'Ucraïna parla de "morts i ferits".

Kíev assegura que l'ús de míssils confirma la implicació de Moscou

El servei de seguretat ucraïnès assegura que l'ús de míssils demostraria que a l'est del país actuen militars estrangers amb alta preparació i no ciutadans locals pacífics. Kíev acusa directament Rússia.

La resposta des de Moscou no s'ha fet esperar. Qualifiquen l'operació militar d'acció criminal i asseguren que enterra qualsevol opció de solució pacífica.

Tensió a flor de pell

L'operació a Sloviansk arriba després que centenars d'activistes prorussos assaltessin aquest dijous la fiscalia de la ciutat de Donetsk. Els policies van intentar impedir-ho llançant gasos lacrimògens i granades de fogueig. Però els atacants van aconseguir vèncer la barrera policial. Els rebels prorussos ja controlen els punts estratègics de més d'una desena de ciutats.

Per mirar d'aconseguir controlar les regions russòfones, cada cop més fora del seu control, el govern de Kíev ha reinstaurat el servei militar obligatori. El president ucraïnès ha anunciat que els homes d'entre 18 i 25 anys seran cridats novament a files, una obligació que havia prescrit en aquell país fa tot just un any.

La situació en aquest país serà, precisament, el tema central en la trobada que mantindran aquest divendres el president Barack Obama i la cancellera Angela Merkel a Washington. Els dos dirigents analitzaran si incrementen les sancions contra Vladímir Putin.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut